Wariacje na temat szarlotki

deser z jabłkami i cynamonem

Któż nie lubi szarlotki? Moją ulubioną jest ta na ciepło z lodami. Niestety chcąc zachować smukłą sylwetkę nie mogę pałaszować jej każdego dnia. Mogę za to pałaszować zupełnie inny deser. Również z jabłkami. Parfait to zdrowsza i mniej kaloryczna odmiana deseru. Wyśmienicie smakuje na drugie śniadanie, jak i po obiedzie. Cudnie pachnie cynamonem, prażonymi jabłkami i domową granolą. Taki deser można jeść bez wyrzutów sumienia!

Wariacje na temat szarlotki, jak zwykłam mawiać o tym deserze, przygotowuje się w dość szybki i prosty sposób. Efekty są niesamowite! Ale przecież deser, który łączy w sobie cynamon, jabłka, miód i jogurt grecki nie może się nie udać. Takie połączenie musi wybornie smakować. Gotowi na rozpieszczanie zmysłów? W takim razie do dzieła 🙂

Składniki:

– 400g jogurtu typu grecki

– 2 duże jabłka

– 1 łyżka miodu

– 1 łyżka masła

– cynamon (według uznania)

– odrobina gałki muszkatołowej

– 1 łyżka cukru (ja użyłam brązowego)

– gronola (jeśli nie macie własnej domowej, możecie użyć kupnej)

Sposób przygotowania:

Jogurt grecki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy z miodem. Dosypujemy cynamon oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Raz jeszcze dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, cynamon i cukier brązowy. Prażymy około 7-8 minut.

Gdy deser jest już gotowy możemy przełożyć go do szklanek. Pamiętajcie aby deser układać warstwami. Tak dla lepszego smaku i efektów wizualnych. Pierwszą warstwą powinny być jabłka. Później jogurt, a następnie gronola. Całość powtarzamy i gotowe! Smacznego 🙂

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.