Zdrowe i nietuczące ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami (źródło: pinterest)

Ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami (źródło: pinterest)

Bycie na diecie nie oznacza całkowitych wyrzeczeń. Ba! Nie oznacza nawet rezygnacji z ulubionych łakoci. W końcu nie bez powodu moja mama i babcia od zawsze mi powtarzały, że wszystko jest dla ludzi. Ważne jednak, by do tego „wszystkiego” podejść z głową i rozsądkiem. Do słodyczy również powinniśmy podchodzić z głową, zwłaszcza jeśli przy okazji nie chcemy przytyć, a wręcz przeciwnie, chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Od jakiegoś już czasu mam obsesję na punkcie zdrowych i nietuczących słodyczy. Są one cudownym połączeniem przyjemnego z pożytecznym. Zaspokajają głód na dobre co nie co, a jednocześnie nie tuczą. Z rarytasów, którymi raczę się od niedawna i którymi rozpieszczam moich bliskich polecam wam ciasteczka fit, czyli ciasteczka owsiane z ulubionymi bakaliami. Ich wykonane jest bajecznie proste i zajmuje dosłownie chwilkę. Takie ciasteczka można stworzyć według własnej fantazji i własnych upodobań. Ja zazwyczaj wrzucam do nich to, co akurat mam pod ręką: żurawinę, suszone morele, śliwki, orzechy, itp. Elementem wiążącym wszystkie składniki jest banan. Owoc ten nadaje też ciasteczkom słodkiego smaku. Jeśli jednak nie możecie spożywać bananów, zamiast niego, użyjcie miodu.

Ciasteczka owsiane mają to do siebie, że można je pałaszować już od samego rana i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia. Doskonale smakują zarówno do porannej kawy, jak i popołudniowej herbatki. Jestem pewna, że te zdrowe łakocie przypadną wam do gustu, dlatego też już teraz mówię wam smacznego 🙂

Dietetyczne ciasteczka owsiane (pinterest)

Dietetyczne ciasteczka owsiane (pinterest)

Składniki:

– 50g płatków owsianych

– 1 banan (im bardziej dojrzały, tym lepiej)

– garść żurawiny suszonej

– garść suszonych moreli

– garść suszonych śliwek

– garść rodzynek

– garść migdałów (rozdrobnionych)

– garść orzechów włoskich (rozdrobnionych)

Sposób wykonania:

Suszone owoce kroimy na mniejsze części. Wsypujemy do miski i dodajemy do nich płatki owsiane. Mieszamy. Następnie dodajemy obranego i rozgniecionego (najlepiej przy pomocy widelca) banana. Jeśli zrezygnujecie z banana, wówczas dodajecie miód (najlepiej według własnego uznania).

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dużą łyżką nakładamy kleksy z uprzednio przygotowanej masy, a następnie lekko je spłaszczamy. Pieczemy na złoty kolor przez około 10-12 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na bok do wystygnięcia.

*** Ciasteczka przechowywane w szczelnym pojemniku zachowają świeżość przez ok. tydzień.

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.