Brownie orzechowe

brownie orzechowe

Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki niż pyszne ciacho. Ostatnio pilnuję się, żeby zjadać tylko jeden kawałek dziennie. W końcu niedługo święta i trzeba robić miejsce na świąteczne łakocie. Jakie ciasta lubicie najbardziej? Moim numer jeden jest brownie. Nie musi być czekoladowe, bo przykładowo orzechowe też jest pyszne. Aby zrobić sobie pyszne ciacho do kawy lub na drugie śniadanie, wcale nie trzeba posiadać wyjątkowych zdolności. Wcale też nie trzeba mieć pod pazuchą całego arsenału skomplikowanych składników. I postaram się to wam dziś udowodnić. Poniższy przepis na orzechowe brownie (znaleziony gdzieś w odmętach Internetu) wymaga zaledwie 4 składników. Robi się je dość szybko i… niestety szybko zjada. Ale jest tego warte!

Składniki:

– 2 szklanki orzechów (mogą być nerkowce, brazylijskie, laskowe, włoskie)

– 3 łyżki kakao

– 3 łyżki mleka

– 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Orzechy (u mnie mieszanka różnych gatunków) mielimy na mąkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i mieszamy za pomocą łyżki. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – ale tylko samo dno! Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Ciasto zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, wówczas wyciągamy i zajadamy się. Smacznego!

 

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.