Mus z białej czekolady

mus z białej czekolady

Kto nie lubi czekolady ręka do góry! Osobiście nie znam takiej osoby. Gorzka, mleczna, biała. Czekolada potrafi rozpieścić zmysły jak nic innego. Do tego smakuje w każdej postaci. Desery z czekoladą w roli głównej należą do moich ulubionych. Jestem pewna, że i wy chętnie się nimi raczycie. Dziś mam dla was coś absolutnie fenomenalnego. Połączenie czekolady z malinami to duet doskonały! Ten mus to chyba najlepsza propozycja na pożegnanie lata. Bo jak żegnać sezon letni to tylko z rozmachem.

Składniki:

– 100g białej czekolad

– 1 jajko

– 3 łyżki cukru

– 3 kostki gorzkiej czekolady

– 125ml śmietanki kremówki (najlepiej 30%)

– 4 łyżki likieru Malibu

– kilka sztuk malin

Sposób wykonania:

Malinki rozkładamy na spodzie 4 kieliszków. Do każdego wlewamy łyżkę likieru. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale jeśli nie lubicie się męczyć, możecie śmiało użyć miksera. Żółtko, które nam zostało dodajemy do czekolady i energicznie mieszamy. Podobnie postępujemy z 2 łyżkami śmietany kremówki. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywny krem.

Do masy z białej czekolady stopniowo dodajemy ubite białko i śmietankę. Tak powstały krem wykładamy na malinach. Deser wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem każdy pucharek z deserem posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego!

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.