Kto nie lubi czekolady ręka do góry! Osobiście nie znam takiej osoby. Gorzka, mleczna, biała. Czekolada potrafi rozpieścić zmysły jak nic innego. Do tego smakuje w każdej postaci. Desery z czekoladą w roli głównej należą do moich ulubionych. Jestem pewna, że i wy chętnie się nimi raczycie. Dziś mam dla was coś absolutnie fenomenalnego. Połączenie czekolady z malinami to duet doskonały! Ten mus to chyba najlepsza propozycja na pożegnanie lata. Bo jak żegnać sezon letni to tylko z rozmachem.
Składniki:
– 100g białej czekolad
– 1 jajko
– 3 łyżki cukru
– 3 kostki gorzkiej czekolady
– 125ml śmietanki kremówki (najlepiej 30%)
– 4 łyżki likieru Malibu
– kilka sztuk malin
Sposób wykonania:
Malinki rozkładamy na spodzie 4 kieliszków. Do każdego wlewamy łyżkę likieru. Białą czekoladę łamiemy na kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Najlepiej zrobić to ręcznie, ale jeśli nie lubicie się męczyć, możecie śmiało użyć miksera. Żółtko, które nam zostało dodajemy do czekolady i energicznie mieszamy. Podobnie postępujemy z 2 łyżkami śmietany kremówki. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywny krem.
Do masy z białej czekolady stopniowo dodajemy ubite białko i śmietankę. Tak powstały krem wykładamy na malinach. Deser wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem każdy pucharek z deserem posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego!