Aromatyczne leczo z kabanosami

Aromatyczne leczo z kabanosem

Aromatyczne leczo z kabanosem (źródło: pinterest)

Kabanosy to znana i lubiana przekąska. Cienkie, zazwyczaj bardzo wyraziste w smaku, lekko pikantne i soczyste, a do tego kruche i aromatyczne stanowią wdzięczny składnik wielu dań. Wybornie smakują także jako samodzielna przystawka, np. do piwa. Słowo kabanos pochodzi z języka tureckiego i oznacza wieprza. I mimo, że najczęściej kabanosy kojarzone są z kiełbaskami wieprzowymi, to obecnie na rynku możemy dostać również kabanosy przyrządzane z drobiu.

Za najbardziej ekskluzywne kabanosy uznaje się te marki Tarczyński. I faktycznie – są one wyjątkowo cienkie i delikatne, aczkolwiek zdecydowane w smaku. Wyrabiane z najlepszego mięsa i poddane długotrwałemu suszeniu, zaspokajają potrzeby najbardziej wybrednych gustów.

Kabanos to ten rodzaj kiełbaski, którą można przyrządzać na wiele sposobów i która w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. W jednym z ostatnich postów dzieliłam się z wami przepisem na kabanosy w cieście francuskim. Dziś przybliżę wam przepis na pyszne leczo z kabanosami. Wiem, że większość osób przygotowuje leczo z parówkami lub kiełbasą. Ja tej jakże popularnej potrawie od jakiego już czasu najadę bardziej wyrafinowany wydźwięk i przyrządzam ją z kabanosami zamiast zwykłych kiełbas. Różnica jest ogromna! Zazwyczaj cały gar znika w przeciągu paru minut.

Jeśli zechcecie zaskoczyć rodzinkę lub przyjaciół – uraczcie ich kabanosami w leczu. Jestem pewna, że będą was prosić o dokładkę 🙂 Wakacje to idealny sezon na cukinię, dlatego przygotowując leczo warto po nią sięgnąć. To także sezon na kolorowe papryki. Zarówno cukinia, jak i papryka genialnie współgrają z kabanosami, przez co ugotowane leczo smakuje jeszcze wyborniej. Kabanosy zastosowane w daniu sprawiają, że jest ono szalenie aromatyczne. Mi już cieknie ślinka. W takim razie do dzieła!

Składniki:

– kabanosy (np. Tarczyński – 1 opakowanie)

– papryka: żółta, zielona, czerwona

– 3 średnie cukinie

– średnia cebula

– 2 puszki pomidorów krojonych

– kilka sztuk pieczarek

– przyprawy: słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, czarnuszka, tymianek

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki myjemy. Oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę lub paseczki (według indywidualnego uznania). Cebulę siekamy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy olej (np. z pestek winogron) i podsmażamy na nim cebulkę. Gdy będzie ładnie rumiana, wrzucamy papryki. Całość razem podsmażamy. Po chwili do garnka dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki kabanosy. Dusimy do miękkości papryk. Następnie dodajemy pieczarki, a na końcu cukinię i pomidory z puszki razem z sosem. Danie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dusimy około 20-30 minut. Podajemy na ciepło ze świeżą bagietką. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.