Chodźmy na wino… BIO wino!

ekologiczne wina bio

Lubisz wino? A co powiesz na wino w wydaniu BIO? To najnowszy i chyba najgorętszy trend w winiarstwie. Jestem pewna, że ludzie żyjący w zgodzie z naturą i dbający o swoją dietę przyjmą takie wino od razu! Bo jak wiadomo, BIO znaczy bez konserwantów, sztucznych dodatków i innych pseudo ulepszaczy. Wino BIO to trunek tworzony ze starannie wyselekcjonowanych winogron powstałych w winnicy, gdzie nie stosowano żadnych sztucznych środków chemicznych oraz żadnych sztucznych nawozów. Co więcej, w winiarniach produkujących wina BIO nie stosuje się produktów pochodzenia zwierzęcego, jak również surowców z roślin modyfikowanych genetycznie.

Jak smakuje BIO wino?

BIO wina wyróżniają się nietuzinkowym i bardzo ciekawym smakiem. Tajemnicą tego smaku jest brak filtracji, brak obcych drożdży, brak cukru i polepszaczy. Każdy, kto zajmuje się produkcją tego typu win przyzna, że są one dużo zdrowsze i bardziej przyjazne. Takie wino smakuje zdecydowanie lepiej niż cała reszta. W ogóle nie wyczuwa się w nim chemii czy siarki. Choć ta ostatnia może występować, gdyż jest dozwolona. Aczkolwiek jej ilość jest także mniejsza niż we wszystkich innych winach, które nie są BIO.

Najbardziej chyba znane BIO wino – IKELLA CABERNET SAUVIGNON z Argentyny uwodzi cudowną ciemno rubinową barwą z niuansami fioletu, a także zapachową nutą skupioną wokół czerwonych owoców, porzeczek i śliwek, a także pieprzu i przypraw. W ustach wino ujawnia swój wyraźnie owocowy charakter.

To co, dacie się skusić?

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.