Czas na gofry!

domowe gofry bitą śmietaną,truskawkami i polewą czekoladową

źródło: www.milionkobiet.pl

Zawsze jest dobra pora na gofry. Osobiście nigdy ich nie odmawiam i… nie zajadam się nimi nie tylko na nadmorskich plażach. Gofry goszczą u mnie często i to nie tylko w słodkiej odsłonie. Rodzina nie ma nic przeciwko temu, bo sama je uwielbia. Dziś mam dla Was propozycję na gofry bezglutenowe, na mące ryżowej. Jak dla mnie, smakują idealnie! Robi się je szybko i w bardzo prosty sposób. Podaje z czym tylko dusza zapragnie. Jeśli nie macie żadnych nietolerancji, takie gofry możecie podać z ulubionym kremem czekoladowym lub bitą śmietaną i owocami. Ja sama najczęściej jem je z cukrem pudrem lub masłem orzechowym. Możliwości jest wiele. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki lubicie najbardziej. A teraz czas i pora na przepis!

Składniki:

– 400 ml mleka kokosowego

– 170 g mąki ryżowej

– 1 i ½ proszku do pieczenia (bezglutenowego)

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 2 jajka

– 4 łyżki cukru

– szczypta soli

Sposób wykonania:

Do miski wlewamy mleko kokosowe, dodajemy żółtka, mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wanilią. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka, które nam zostały po oddzieleniu od żółtek, ubijamy z cukrem i odrobiną soli. Dodajemy do masy i krótko miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta, smażymy gofry w dobrze rozgrzanej gofrownicy – najlepiej po 3 minuty z każdej strony. Gotowe gofry podajemy według uznania: z cukrem pudrem, bitą śmietaną, sezonowymi owocami, sosem czekoladowym, karmelowym lub domowymi konfiturami. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.