Czas na grilla: grillujemy ser Halloumi

Sezon na grilla uważam za rozpoczęty! Lubicie grillować? Ja uwielbiam, bo to jedyna taka okazja, aby spędzić czas z rodziną i przyjaciółmi a przy okazji zjeść dobre jedzonko. Raczej nie jestem fanką grillowanego mięsa i kiełbas. Za to serowi z grilla nigdy nie potrafiłam odmówić. Mój ulubiony to ser Halloumi. Produkuje się go z mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Najlepiej smakuje na słodko, np. z miodem lub owocami. Taki ser możecie przyrządzić na tradycyjnym grillu lub jeśli takowego nie posiadacie, na patelni grillowej. Efekt jest równie smaczny. Poniżej przepis na grillowany ser Halloumi. Smacznego!

Składniki:

– opakowanie sera Halloumi (lub więcej)

– kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych

– 4 kromki ciabatty

– 50ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Grillową patelnię rozgrzewamy, a następnie smarujemy ją oliwą z oliwek. Na dobrze rozgrzanej patelni układamy ser i grillujemy go z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy patelnię z ognia nie zdejmując z niej sera. Ser przykrywamy pokrywką na około 1 minutę. Po tym czasie, serwujemy go z pomidorkami koktajlowymi i opieczonymi  kromkami ciabatty. Ser możemy też polać miodem, ale wówczas serwujemy go solo.

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.