Czas na truskawki!

smoothie bowl

Czerwiec to mój ulubiony miesiąc. I to nie tylko dlatego, że lada moment są wakacje. Przede wszystkim dlatego, że to sezon truskawkowy. Nie wiem jak wy, ale ja mogłabym jeść truskawki na okrągło – od rana do wieczora. Ale jak to mawia moja babcia, póki są trzeba jeść. I jest w tym sporo racji. Te pyszne i niskokaloryczne owoce mają to do siebie, że pojawiają sie na chwilę i dość szybko (za szybko) zostawiają nas z niczym 😉 Dziś mam dla was coś fajnego orzeźwiającego, a jednocześnie pożywnego. Truskawkowe smoothie może i nie jest niczym odkrywczym, ale często o nim zapominamy. Ale żeby było nieco inaczej, dzisiejsze smoothie proponuję podać w miseczce, najlepiej z ulubionymi dodatkami – owocami, bakaliami lub orzechami.

TRUSKAWKOWE SMOOTHIE

Składniki:

– szklanka truskawek

– jogurt naturalny

– 1/2 szklanki mleka (u mnie mleko sojowe)

– 2 łyżeczki syropu klonowego

– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

– truskawki

– borówki

– maliny

– płatki migdałów

– nasiona chia

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, jogurt naturalny, syrop klonowy i wanilię. Całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Gotowe smoothie przelewamy do miseczki. Na wierchu układamy pokrojone w mniejsze części truskawki, a także maliny i borówki. Owoce posypujemy nasionami chia oraz płatkami migdałów. Smacznego!!!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.