Do pochrupania: chlebki z kaszy jaglanej

krakersy z kaszy jaglanej

Jesień rozkręca się na całego. I to wcale nie tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Jest coraz chłodniej i coraz częściej pada deszcz. Brrrr. Osobiście nie lubię. Ale i na taką pogodę jest sposób – dobre jedzenie! Musicie przyznać mi rację, że nic tak nie poprawia humoru jak możliwość przegryzienia czegoś smacznego. Miłe towarzystwo też nie zaszkodzi. Dziś mam dla was fajny przepis na chlebki z kaszy jaglanej. Ja najczęściej robię je w momencie, kiedy mają wpaść znajomi. Jako przegryzka imprezowa owe chlebki sprawdzają się doskonale! Myślę, że będą też fajną propozycją na wieczór filmowy. To co, robimy?

Składniki:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– pół szklanki ryżu

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 2 łyżki nasion chia

– szklanka przegotowanej wody

– 3 łyżki siemienia lnianego

– pół łyżeczki kolendry

– pół łyżeczki kurkumy

– odrobina soli

Sposób przygotowania:

Kaszę i ryż dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy 2,5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż wchłoną cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia. Przesypujemy do miski, wlewamy szklankę wody, oliwę z oliwek i całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Do masy dodajemy przyprawy. Poza tymi, o których wspomniałam w przepisie, możecie dorzucić jakieś swoje ulubione. Formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy na kształt placuszków. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Władamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza i pieczemy tak długo, aż nam się wysuszą. Chodzi o to, aby placuszki tudzież chlebki były chrupiące. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.