Imprezowy specjał – poncz

Któż z nas nie lubi od czasu do czasu dobrze zjeść i napić się czegoś dobrego? W ostatnim czasie moim numerem jeden jest mrożony poncz, który przygotowuje się na bazie białego wytrawnego wina. Na wolny wieczór lub spotkanie ze znajomymi jest jak znalazł. Czym jest poncz? To prawdziwy hit za granicami naszego kraju, zwłaszcza w Ameryce. Zazwyczaj podaje się go w dużej misie z dodatkiem lodu i świeżych owoców. Na pewno kojarzycie go z niejednego filmu, zwłaszcza o amerykańskich studentach 😉 Przepis na poncz nie jest tak bardzo skomplikowany jak się niektórym wydaje. Wystarczy zaopatrzyć się w dobre biało wino, cytryny, sok pomarańczowy i kilka innych drobiazgów i gotowe.

Składniki:

– butelka białego wytrawnego wina (ja zawsze wybieram wina mołdawskie)

– szklanka wody

– 25dag cukru

– 25dag cytryny

– szklanka araku

– 50ml likieru Maraschino

– 80ml soku pomarańczowego

Sposób wykonania:

Cytrynę myjemy, a następnie sparzamy wrzątkiem. Osuszamy i ścieramy jej skórkę. Mieszamy z wodą i cukrem. Całość zagotowujemy, przecedzamy na sitku o gęstych oczkach i studzimy. Łączymy z winem, arakiem, likierem i sokiem pomarańczowym. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przelewamy do dużej, szklanej misy. Odstawiamy na bok na około 2 godziny tak, żeby wszystkie smaki ładnie się ze sobą połączyły. Przed podaniem wrzucamy lód i gotowe.

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.