Jajeczne babeczki

muffiny z jajek

Koniec marca to czas, kiedy większość z nas mocno siedzi w temacie świąt. Planujemy nie tylko porządki, ale i kulinarne szaleństwa. A propos tych ostatnich. Ja w tym roku postanowiłam nieco złamać tradycje i zamiast klasycznych jajek z majonezem czy jajek faszerowanych grzybami, swoich gości uraczę jajecznymi babeczkami lub jak kto woli – muffinami. Prawda, że brzmi smacznie? I tak też jest! Co więcej, takie jajeczne babeczki prezentują się na świątecznym stole o wiele ciekawiej, niż nudne jajka w klasycznym wydaniu. Co ciekawe o wiele szybciej znikają też z tego stołu, niż wszystkie inne świąteczne smakołyki.

Jeśli myślicie, że zrobienie jajecznych muffinek jest pracochłonne i wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, to od razu was uspokajam. Babeczki robi się w bajecznie prosty i co najważniejsze – szybki sposób. Jeśli śledzicie mojego bloga, to wiecie, że nie jestem fanką skomplikowanym przepisów. U mnie musi być smacznie i prosto. Wtedy jestem najszczęśliwsza 🙂

Składniki na babeczki:

– 2 szklanki szpinaku typu baby

– 60g koziego sera (może być pleśniowy)

– ½ cukinii

– ½ czerwonej papryki

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżki posiekanego szczypiorku

– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tworzenie babeczek zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Zanim piekarnik się nagrzeje, my zdążymy uporać się z całą resztą.

Szpinak myjemy i osuszamy przy pomocy papierowych ręczników. Siekamy. Cukinię obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na tych samych oczkach ścieramy również ser kozi. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w niedużą kostkę.

Do miski dajemy jajka, czosnek, pieprz i sól. Całość roztrzepujemy. Dorzucamy szczypiorek. Mieszamy. Dodajemy szpinak, ser kozi, paprykę oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą.

Foremki do babeczek delikatnie natłuszczamy oliwą lub masłem. Jeśli macie silikonowe foremki – pomińcie czynność natłuszczania. Każdą formę napełniamy jajeczną masą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.