Krewetki i wino

krewetki w winie

źródło: https://pl.pinterest.com

Znacie idealne duety? Ja znam kilka, aczkolwiek najbardziej idealne wydaje się być połączenie wina i krewetek. Tych dwoje sprawdza się zawsze i wszędzie. Duet ten będzie genialnym pomysłem na pikniku w parku, jak również podczas domowego spotkania z przyjaciółmi. Osobiście mam ogromną słabość do krewetek i mogłabym jeść je codziennie. W sumie to ta moja słabość nie jest do końca taka zła, gdyż krewetki to produkt zdrowy i pożywny. Przyrządzenie krewetek nie zajmuje dużo czasu. Oczywiście można eksperymentować z przepisami, ale po co? Najbardziej smakują proste rozwiązania. Prawda jest taka, że krewetkom nie trzeba dużo do szczęścia. Wystarczy czosnek i natka pietruszki i gotowe. Oczywiście bez wina ani rusz! Jakie będzie najlepsze do krewetek, aby całość zagrała idealnie? Proponuję wybrać białe wino wytrawne, np. Verdicchio. Jest to bardzo subtelne i koronkowe wino o zgrabnej kwasowości połączonej z ziołowo-kwiatowymi nutami. Mniam!

Składniki:

– 2 opakowania krewetek

– białe wytrawne wino

– czosnek

– natka pietruszki

– oliwa z oliwek

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy na nią posiekany drobno czosnek. Gdy czosnek lekko się zarumieni, wrzucamy umyte i odsączone z wody krewetki. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy lampkę wina i całość chwilę dusimy, aż wino delikatnie odparuje. Dodajemy sól i odrobinę pieprzu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowane krewetki możemy podać z ciepłą bagietką oraz lampką białego wina (tego samego, którego użyliśmy do przyrządzenia krewetek).

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.