Krewetki, że palce lizać!

smażone krewetki z czosnkiem i chili

Mój przepis na udany wieczór z przyjaciółmi? Dobre wino i jeszcze lepsze jedzenie. Wieczór zawsze się udaje, gdy na stół wjeżdżają krewetki. To moje ukochane owoce morza. Te smażone na maśle klarowanym są naprawdę grzechu warte. Przygotowuje się je szybko i w bardzo prosty sposób. W zależności od naszych własnych preferencji smakowych, możemy przyrządzić je z czosnkiem lub odrobiną papryczki chili – wówczas będą przyjemnie pikantne. Takie smażone krewetki możecie podać z czym tylko chcecie. Wybornie smakują z bagietką, makaronem lub ugotowanym na sypko ryżem. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka, bez żadnych dodatków.

Diabeł tkwi w szczegółach

Chcąc uraczyć przyjaciół pysznymi krewetkami, musicie zadbać o detale. Przede wszystkim kupowane krewetki musza być dobrej jakości. Osobiście polecam Wam świeże krewetki królewskie (tutaj), choć oczywiście mrożone tygrysie też będą odpowiednie. Ważną kwestią jest też jakość i ilość tłuszczu. Do przygotowania moich krewetek będziecie potrzebować masło klarowane. Według mniej jest najlepsze. Jeśli takowego nie posiadacie, a macie w domu olej kokosowy – śmiało po niego sięgnijcie. Też będzie dobrze. I nigdy nie żałujcie tłuszczu. W tym przypadku spore jego ilości są bardzo wskazane. Pamiętajcie, że krewetki nie potrzebują wiele do szczęścia. Ich smażenie nie musi, a nawet nie powinno trwać zbyt długo. A teraz do dzieła!

Składniki:

– opakowanie krewetek

– pół papryczki chili

– 2 lub 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki masła klarowanego (lub olej kokosowy)

– cytryna

– 3 listki rozmarynu

Przygotowanie:

Czosnek kroimy w płatki lub drobną kostkę. Papryczkę chili, a także rozmaryn drobno siekamy. Mrożone krewetki wcześniej rozmrażamy. Następnie już rozmrożone skrapiamy je sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim czosnek. Po chwili, do czosnku dodajemy papryczkę. Całość trzymamy na patelni jeszcze przez 2 minuty. Czosnek i chili zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu, który cudownie przeszedł aromatem warzyw, smażymy krewetki. Smażymy je krótko, do momentu, aż ładnie nam się zrumienią. Gotowe krewetki wykładamy na talerz. Posypujemy usmażonym czosnkiem i papryczką oraz rozmarynem. Podajemy osobno lub w towarzystwie ulubionych dodatków. Smacznego!!!

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.