Królowa nocy – ośmiornica

źródło: makro.pl

źródło: makro.pl

Ośmiornica (kliknij) potrafi skraść serca i być prawdziwą królową nocy. Pod jednym tylko warunkiem – musi być odpowiednio przygotowana. A nie zawsze jest to takie oczywiste. Po raz pierwszy ośmiornicę jadłam na wakacjach w Barcelonie. Nie ukrywam, że zrobiłam to pod lekkim naciskiem znajomych, ale… zakochałam się. Dziś od czasu do czasu lubię do niej wrócić i przyrządzić z niej smaczne co nie co dla rodziny lub znajomych. Ośmiornice zaliczane są do owoców morza, a więc afrodyzjaków. Najbardziej cenione są w kuchni jako wartościowy, bogaty w białko i substancje odżywcze składnik wielu dań. Ich białe, delikatne mięso pozyskiwane z macek używane jest do przyrządzania potraw w kuchni chińskiej, włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Ośmiornica najlepiej smakuje smażona lub pieczona. Można ją także podać w wersji gotowanej i marynowanej. Poniżej znajdziecie przepis na fajne (moim zdaniem) danie z ośmiornicą w roli głównej. Panie, Panowie przed Wami – ośmiornica zapiekana z ziemniaczkami.

Składniki:

– 1 ośmiornica (świeża lub mrożona)

– 1 kg młodych ziemniaków

– cytryna

– 4 ząbki czosnku

– liść laurowy

– natka pietruszki

– około 8 łyżek oliwy

– sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Nie obieramy ziemniaków! Mają pozostać w mundurkach. W osobnym garnku zagotowujemy wodę z cytryną pokrojoną na ćwiartki. Gdy woda będzie się gotować, wrzucamy do niej ośmiornicę. Gotujemy około 15 minut pilnując aby nie rozgotowała się!

Do żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek pokrojony na plasterki. Wkładamy podgotowaną ośmiornicę. Ziemniaki kroimy w cząstki i układamy obok ośmiornicy. Dodajemy liście laurowe, sól i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Gotową pieczoną ośmiornicę posypujemy natką pietruszki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego!!!

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.