Krupnik z sokiem jabłkowym

 

grzaniec zbójnicki

Niby powinna być już wiosna, ale pogoda wciąż szaleje i potrafi dać nam w kość. Są dni, kiedy nie jest zbyt ciepło i każdy z nas szuka sposobów, by choć odrobinę się rozgrzać. Ja ma dla Was taki sposób – krupnik na ciepło z sokiem jabłkowym. To mój numer jeden wśród rozgrzewaczy. Niektórzy napój ten znają pod nazwą grzańca zbójnickiego. Duża część osób twierdzi, że jest on o wiele lepszy od popularnego grzańca z wina. A Wy jakie macie zdanie na ten temat? Jeśli jeszcze nie próbowaliście grzańca z krupnikiem i sokiem jabłkowym, obowiązkowo nadróbcie zaległości.

Składniki na jedną porcję:

– 50 ml krupniku

– 150 ml soku jabłkowego

– garść rodzynek

– goździki

– szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Przyrządzanie grzańca zaczynamy od mocnego podgrzania soku jabłkowego razem z rodzynkami i goździkami. Gdy sok będzie już wystarczająco ciepły, dolewamy krupnik. Całość jeszcze troszkę podgrzewamy, ale nie za długo. Tak przygotowany trunek wlewamy do wysokiej szklanki, którą wcześniej troszkę podgrzewamy, posypujemy cynamonem i gotowe! Do grzańca możemy dodać plaster pomarańczy wówczas nasz napój nabierze lekko słodkiego smaku.

 

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.