Niby powinna być już wiosna, ale pogoda wciąż szaleje i potrafi dać nam w kość. Są dni, kiedy nie jest zbyt ciepło i każdy z nas szuka sposobów, by choć odrobinę się rozgrzać. Ja ma dla Was taki sposób – krupnik na ciepło z sokiem jabłkowym. To mój numer jeden wśród rozgrzewaczy. Niektórzy napój ten znają pod nazwą grzańca zbójnickiego. Duża część osób twierdzi, że jest on o wiele lepszy od popularnego grzańca z wina. A Wy jakie macie zdanie na ten temat? Jeśli jeszcze nie próbowaliście grzańca z krupnikiem i sokiem jabłkowym, obowiązkowo nadróbcie zaległości.
Składniki na jedną porcję:
– 50 ml krupniku
– 150 ml soku jabłkowego
– garść rodzynek
– goździki
– szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie grzańca zaczynamy od mocnego podgrzania soku jabłkowego razem z rodzynkami i goździkami. Gdy sok będzie już wystarczająco ciepły, dolewamy krupnik. Całość jeszcze troszkę podgrzewamy, ale nie za długo. Tak przygotowany trunek wlewamy do wysokiej szklanki, którą wcześniej troszkę podgrzewamy, posypujemy cynamonem i gotowe! Do grzańca możemy dodać plaster pomarańczy wówczas nasz napój nabierze lekko słodkiego smaku.