Latem sałatki sprawdzają się najlepiej. Z powodzeniem zastępują tradycyjny obiad. Świetnie sprawdzają się też w porze kolacji. Odpowiednio skomponowane, zaspokajają głód i nie powodują uczucia ciężkości. Lekkie i orzeźwiające sałatki mogą mieć wiele twarzy. Tak naprawdę każdego dnia możemy tworzyć inne kompozycje. Latem uwielbiam sałatkowy misz masz. Łączę więc warzywa z owocami. Dodatek owoców dodaje sałatce wyjątkowego charakteru i tym samym pomaga przełamać monotonię. Idealne owoce do sałatki? Na pewno mango, truskawki, brzoskwinie. Dobrze smakuje też połączenie różnego rodzaju sałat i borówek. Czerwona porzeczka? Czemu nie! Nada sałatce nutki kwaskowości. Poniżej znajdziecie przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, mango i awokado. Jeśli nie jesz mięsa, po prostu zrezygnuj z kurczaka. Reszta może pozostać bez zmian 🙂
Potrzebne składniki:
– mix sałat
– pierś z kurczaka
– 1/2 dojrzałego mango
– 1 awokado
– 1 łyżka oleju sezamowego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka sosu chili
– 1 łyżeczka ostrej musztardy
– 1 łyżeczka octu winnego białego
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w plastry. Z miodu, musztardy, curry, sosu chili, octu, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Każdy kawałek kurczaka smarujemy marynatą, a następnie odstawiamy na około godzinę do lodówki tak, aby mięso ładnie wchłonęło przyprawę.
Po godzinie wyjmujemy kurczaka z lodówki i grillujemy na specjalnej patelni grillowej. Do miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz pokrojone w plastry awokado. Całość mieszamy i skrapiamy odrobiną oleju sezamowego. Sałatkę wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy grillowane kawałki kurczaka. Smacznego!!!