Kurczak to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Przy minimum wysiłku, możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Kurczakowi nie trzeba zbyt wiele do szczęścia, by uwodził smakiem i… aromatem. Wystarczy natrzeć go mieszanką ulubionych ziół i gotowe. Palce lizać.
Dania z kurczakiem cieszą się dużym powodzeniem, szczególnie wśród osób będących na diecie. Nic w tym dziwnego, gdyż sam kurczak jest szalenie zdrowy, a przy okazji mało kaloryczny. Jest też doskonałym źródłem białka, a jak wiadomo, białko jest niezbędnym elementem w procesie chudnięcia i utrzymania smukłej linii. Lekarze przy każdej nadarzającej się okazji biją na alarm, żeby jeść dania z kurczakiem. Dania z kurczakiem to świetna propozycja na wspólne uczty z przyjaciółmi. Jeśli prostego z pozoru kurczaka zaserwujemy w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i dobrej butelki wina, wówczas będziemy mieć iście królewską ucztę. Dania z kurczakiem królują w moim przyjęciowym menu i sprawdzają się naprawdę nieźle. Poniżej znajdziecie przepis na wyjątkowo dobrego kurczaka ze szczypiorkiem, natką pietruszki i ziołami. Jestem pewna, że przepis przyda się Wam przy okazji następnej wizyty przyjaciół w Waszym domu. Już teraz możecie planować małe przyjęcie 🙂
Składniki:
– ok. 500g piersi z kurczaka np.kurczak Zagrodowy z Podlasia (sprawdź)
– natka pietruszki
– szczypiorek
– sól, pieprz
– curry
– czosnek granulowany
– bazylia
– odrobina jarzynki
– oliwa (najlepiej taka z dodatkiem chili dla zaostrzenia smaku)
Wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w nieregularne kawałki. Natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekamy. Kurczaka przekładamy do miski i polewamy 2 łyżeczkami oliwy. Dodajemy sól, pieprz, pozostałe przyprawy, a także szczypiorek i natkę. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż mięso ładnie się połączy z przyprawami i ziołami.
Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki – najlepiej na godzinę. Po tym czasie mięso będzie już gotowe, więc możemy przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Teraz czas na pieczenie. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, wkładamy kurczaka i czekamy 20-30 minut. Aby mięso nam się nie przypaliło, raz na jakiś czas możemy podlać je wodą. Upieczonego kurczaka możemy podać na bukiecie zapiekanych warzyw lub z ziemniakami. Osobiście polecam Wam pieczone w ziołach ziemniaczki. Palce lizać!