Aperol Spritz to drink, na punkcie którego oszaleli Włosi. We Włoszech drink serwowany jest jako aperitif przed jedzeniem. Jego zadaniem jest umilenie czasu w oczekiwaniu na posiłek. Od niedawna Aperol drink cieszy się ogromną popularnością również w naszym kraju. Chętnie sięgamy po niego w sezonie wiosenno-letnim, bo chyba wtedy smakuje najlepiej. Jeśli jeszcze go nie próbowałyście, jak najszybciej nadróbcie zaległości. Aperol Spritz to drink przygotowywany z wina Prosecco i likieru Aperola. Czym się wyróżnia? Na pewno delikatnym smakiem. Wyraźnie wyczuwa się w nim nutę cytrusów z domieszką ziół. Poza tym, drink ten jest bardzo orzeźwiający i większości kojarzy się z beztroską i cudownym relaksem. Na leniwe popołudnia i wieczory z przyjaciółkami jest jak znalazł. Drink można przygotować samodzielnie. Robi się szybko i w bardzo prosty sposób.
Składniki:
– 3 miarki Prosecco
– 2 miarki likieru Aperol
– 1 miarka wody gazowanej
– plasterek pomarańczy
Przygotowanie:
Do kieliszka na wino wrzucamy kilka kostek lodu. Następnie wlewamy do niego schłodzone Prosecco, Aperol i wodę gazowaną. Całość mieszamy. Gotowy drink dekorujemy plastrem pomarańczy. Gotowe! 🙂