Nierozerwalny duet – wino i ser

Pinterest

Pinterest

Wino i ser to duet idealny, który bez zarzutu sprawdza się zarówno na niezobowiązującym spotkaniu towarzyskim, jak i eleganckim przyjęciu. Ja sama bardzo często sięgam po deskę serów, którą łączę z odpowiednio dobranym winem. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że te z pozoru proste i banalne rozwiązanie od zawsze się sprawdzało i sprawdza nadal. Musicie jednak wiedzieć, że dobór serów do wina nie może być przypadkowy. Źle połączony duet może sprawić, że nie tylko wino, ale i sery stracą na swym smaku. A wtedy nawet najmilsze z założenia przyjęcie straci na swej mocy. 

Jak więc łączyć sery z winem? Oto kilka sprawdzonych propozycji:

Camembert – jeden z najbardziej ulubionych i pożądanych serów. Powstaje z mleka krowiego i jest porośnięty charakterystyczną białą pleśnią. Doskonale smakuje w połączeniu z białym winem, takim jak Chardonnay, Pinot Blanc, czy Chenin Blanc. Jeśli chodzi o wina czerwone, to camembert można śmiało postawić w parze z winem subtelnym i młodym. Dobrze sprawdzą się tu wina typu novello i beaujolais.

Brie – bardzo smaczny i delikatny ser porośnięty białą pleśnią. Ten francuski smakołyk będzie wyśmienicie smakować, jeśli połączymy go z winem musującym Vinho Verde lub winem Chenin Blanc. Dobrą parą dla brie będzie również lekkie Chardonnay oraz Sauvignon Blanc.

Pinterest

Pinterest

Gouda – półtwardy lub twardy ser holenderski. Im jest starszy, tym może pochwalić się bardziej wyrazistym smakiem. W zależności od pochodzenia, może mieć lekko kwaskowy, słodki lub orzechowy posmak. Doskonale współgra z winami lekko słodkimi, jak np.Gewurztraminer. Sprawdza się także w połączeniu ze słodkimi winami z Tokaju.

Feta – to najpopularniejszy ser grecki. Rzadko kiedy gości na desce serów, jednakże na pewno jest tego wart. Doskonale sprawdza się w parze z winami białymi, takimi jak Pinot Blanc. Wyśmienicie smakuje też połączony z owocowym Vinho Verde. Jeśli chodzi o wina czerwone, to dla fety najbardziej odpowiednim towarzystwem jest niezbyt wiekowe wino Pinot Noir lub wino typu beaujolais.

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.