Oto idzie orzeźwienie

Sorbet pomarańczowy (źródło: pinterest)

Sorbet pomarańczowy (źródło: pinterest)

Sezon letni w pełni! Temperatury cudownie rozpieszczają nasze zmysły. Coraz chętniej wolne chwile spędzamy na piknikach za miastem. Coraz chętniej domowe życie przenosimy na balkony i tarasy. Nie ma chyba nic przyjemniejszego od spędzenia ciepłego letniego wieczoru w gronie przyjaciół gdzieś na łonie natury. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie błogie lenistwo.

A jeśli mowa o letnich przyjęciach to warto przygotować na nie smaczne i orzeźwiające co nie co. W ostatnim czasie miałam okazję wypróbować dwa genialne przepisy. Z jednego z nich możemy wyczarować fantastyczną lemoniadę jeżynową. Z drugiego pyszny sorbet pomarańczowy – delikatnie kwaskowaty i słodki jednocześnie.Zarówno napój, jak i deser fajnie ze sobą współgrają, tworząc tym samym duet idealny. Genialnie orzeźwiają, a jednocześnie zaspokajają ochotę na łakocie. O ile napój można śmiało serwować solo, o tyle sorbet doskonale smakuje w towarzystwie świeżych owoców.

Przed nami weekend. Ponoć pogoda ma być fantastyczna. Podczas leniwych dni przyda nam się orzeźwiające co nie co 🙂

LEMONIADA JEŻYNOWA

Lemoniada ze świeżych jeżyn (źródło: pinterest)

Lemoniada ze świeżych jeżyn (źródło: pinterest)

Składniki:

– 1 szklanka wody (plus 4 dodatkowe szklanki wody)

– 1 szklanka soku z cytryny

– 1 szklanka cukru

– ¼ szklanki jeżyn

– 1 gałązka świeżej mięty

– cytryna

– lód

Sposób wykonywania:

Z jednej szklanki wody i jednej szklanki cukru przygotowujemy syrop. Dodajemy sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Do musu jeżynowego dodajemy uprzednio przygotowany syrop. Dopełniamy czterema szklankami wody. Dodajemy lód, świeże listki mięty. Całość ozdabiamy plasterkami cytryny.

SORBET POMARAŃCZOWY

orzeźwiający sorbet z pomarańczy (źródło: pinterest)

orzeźwiający sorbet z pomarańczy (źródło: pinterest)

Składniki:

– 2 duże pomarańcze

– 1 łyżka cukru

– 1 szklanka soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obieramy ze skórki, a następnie miksujemy razem z sokiem pomarańczowym i cukrem. Przekładamy do podłużnych półmisków i wstawiamy do zamrażalnika na około 45-50 minut. Raz na jakiś czas (w trakcie zamrażania) deser mieszamy widelcem. Gdy sorbet będzie już gotowy, rozkładamy go do małych kokilek. Podajemy od razu. Smacznego!!!

 

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.