Paella – idealny pomysł na wieczór z przyjaciółmi

paella z kurczakiem i chorizo (źródło: pinterest)

paella z kurczakiem i chorizo (źródło: pinterest)

Dziś mam dla Was coś zupełnie wyjątkowego. Co powiecie na odrobinę Hiszpanii we własnej kuchni i na własnym talerzu? Kuchnia hiszpańska uznawana jest za jedną z najlepszych – najbardziej aromatycznych i smakowitych na świecie. Ja dzisiaj zaproponuję Wam chyba najsłynniejsze hiszpańskie danie – paellę z kurczakiem i hiszpańską ostrą kiełbasą chorizo. Palce lizać 🙂

Za każdym razem, kiedy tylko uda mi się zawitać do Hiszpanii, nie umiem się oprzeć gorącej patelni wypełnionej aromatycznym ryżem z rozmaitymi dodatkami. Najbardziej lubię paellę z kurczakiem, choć oczywiście nie potrafię sobie odmówić paelli z owocami morza, a zwłaszcza z krewetkami. Nie wiem, co takiego ma w sobie to danie, ale mogłabym zajadać się nim na okrągło – niezależnie od pory dnia i nocy.

Paella z kurczakiem i chorizo to idealna propozycja na wczesnojesienne spotkania z przyjaciółmi. Wystarczy odrobina dobrego, białego winka i mamy kompletne danie, którym zachwyci się każdy! Jesteście gotowi? To zaczynamy!

paella (źródło: pinterest)

paella (źródło: pinterest)

Składniki:

– filet z kurczaka

– 50g kiełbasy chorizo

– 100g ryżu do risotto

– 500ml bulionu warzywnego

– 1/2 puszki kukurydzy

– 1/2 puszki zielonego groszku

– 1 duży pomidor

– 2 ząbki czosnku

– 1/3 szklanki białego wina

– 1 łyżka koncentratu pomidorowego

– szczypta ostrej mielonej papryki

– odrobina kurkumy

– natka pietruszki (u mnie zawsze dużo)

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w kostkę. Kiełbasę chorizo, paprykę i pomidora kroimy w mniejsze części – według uznania.

Na patelni rozgrzewamy olej (u mnie z pestek winogron). Dodajemy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy filet z kurczaka i całość jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy czosnek, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i znów podsmażamy.

Do warzyw dolewamy wino i czekamy aż nieco odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy, aż wszystkie smaki ładnie nam się połączą. Dodajemy ryż i smażymy kolejne 3 minuty.

Potrawę zalewamy bulionem i gotujemy około 16-18 minut. Gdy potrawa będzie gotowa, zestawiamy ją z kuchenki i przez około 2 minuty pozwalamy jej „odpocząć”. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!!!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.