Dziś mam dla Was coś zupełnie wyjątkowego. Co powiecie na odrobinę Hiszpanii we własnej kuchni i na własnym talerzu? Kuchnia hiszpańska uznawana jest za jedną z najlepszych – najbardziej aromatycznych i smakowitych na świecie. Ja dzisiaj zaproponuję Wam chyba najsłynniejsze hiszpańskie danie – paellę z kurczakiem i hiszpańską ostrą kiełbasą chorizo. Palce lizać 🙂
Za każdym razem, kiedy tylko uda mi się zawitać do Hiszpanii, nie umiem się oprzeć gorącej patelni wypełnionej aromatycznym ryżem z rozmaitymi dodatkami. Najbardziej lubię paellę z kurczakiem, choć oczywiście nie potrafię sobie odmówić paelli z owocami morza, a zwłaszcza z krewetkami. Nie wiem, co takiego ma w sobie to danie, ale mogłabym zajadać się nim na okrągło – niezależnie od pory dnia i nocy.
Paella z kurczakiem i chorizo to idealna propozycja na wczesnojesienne spotkania z przyjaciółmi. Wystarczy odrobina dobrego, białego winka i mamy kompletne danie, którym zachwyci się każdy! Jesteście gotowi? To zaczynamy!
Składniki:
– filet z kurczaka
– 50g kiełbasy chorizo
– 100g ryżu do risotto
– 500ml bulionu warzywnego
– 1/2 puszki kukurydzy
– 1/2 puszki zielonego groszku
– 1 duży pomidor
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki białego wina
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– szczypta ostrej mielonej papryki
– odrobina kurkumy
– natka pietruszki (u mnie zawsze dużo)
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Kroimy w kostkę. Kiełbasę chorizo, paprykę i pomidora kroimy w mniejsze części – według uznania.
Na patelni rozgrzewamy olej (u mnie z pestek winogron). Dodajemy chorizo i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy filet z kurczaka i całość jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy czosnek, paprykę, kukurydzę i groszek. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i znów podsmażamy.
Do warzyw dolewamy wino i czekamy aż nieco odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy, aż wszystkie smaki ładnie nam się połączą. Dodajemy ryż i smażymy kolejne 3 minuty.
Potrawę zalewamy bulionem i gotujemy około 16-18 minut. Gdy potrawa będzie gotowa, zestawiamy ją z kuchenki i przez około 2 minuty pozwalamy jej „odpocząć”. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!!!