Biała kiełbasa z miodem i… piwem – nie lada gratka dla piwoszy

źródło: pinterest

źródło: pinterest

My Polacy lubimy sobie od czasu do czasu pobiesiadować. Nic nie smakuje tak dobrze, jak spotkanie przy jednym stole z rodziną lub przyjaciółmi. Zbliżające się święta wielkanocne są do tego wspaniałą okazją. Już nie mogę się doczekać! Jakie jest wasze popisowe danie świąteczne? Co najbardziej lubicie serwować bliskim z tradycyjnych potraw? Ja nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez białej kiełbasy. Mimo, że na co dzień nie jem zbyt dużo mięsa i wędlin, to w Wielkanoc nie mogę obejść się bez białej kiełbasy. Po prostu musi ona pojawić się na świątecznym stole. Dobrze też, jak na tym stole gra główną rolę. Palce lizać!

Ale… biała kiełbasa – białej kiełbasie nierówna. Oczywiście możną ją serwować na sto różnych sposobów i zajadać w rozmaitych postaciach, aczkolwiek najlepiej i tak smakuje w towarzystwie słodkiego miodu i piwa. Idealne do tego jest piwo górnej fermentacji (np. Namysłów Pils: http://www.namyslow.com.pl/nasze-piwa/namyslow-biale-pszeniczne). Dzięki tradycyjnym metodom produkcji, jak otwarte kadzie fermentacyjne, piwo to jest zupełnie wyjątkowe w swoim smaku. Genialnie dopełnia smak białej kiełbasy i czyni ją jeszcze smaczniejszą. To że biała kiełbasa z piwem smakuje wybornie – to jedno, ale jak pachnie! Ślinka sama leci.

Aby przyrządzić białą kiełbasę w modzie i piwie i tym samym zabłysnąć wśród bliskich, wystarczy, że główną bohaterkę zmieszacie z piwem, miodem i odpowiednimi przyprawami, a następnie chwilę poddusicie pod przykryciem i gotowe 🙂 Ale od początku…

Składniki:

– ok. 600g białej kiełbasy

– 500ml piwa jasnego (piwo górnej fermentacji Namysłów)

– 1 łyżka miodu (najlepiej wielokwiatowego)

– 3 łyżki oleju

– 2 duże cebule

– gałązka świeżego rozmarynu

– kminek

– słodka papryka

– liść laurowy

– sól morska

– majeranek

– świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę delikatnie nakłuwamy w różnych miejscach, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebulę, miód, rozmaryn i pozostałe przyprawy. Wlewamy piwo i całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 25-30 minut. Od czasu do czasu warto naszą potrawę zamieszać tak, aby się nie przypaliła.

Gotową kiełbasę podajemy na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Smacznego!!!

Tagi , , , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.