W sezonie jesiennym, kiedy to temperatury nie rozpieszczają nas aż nadto, nic tak nie smakuje i nie rozgrzewa jak gorące trunki. Najlepiej smakują wypijane wieczorem, kiedy możemy oddać się błogiemu lenistwu. Podgrzać do przyjemnej temperatury możemy zarówno wino, jak i piwo. Zarówno jeden, jak i drugi trunek doskonale smakuje w towarzystwie goździków, cynamonu i świeżych pomarańczy.
Dziś będzie krótko i bardzo na temat. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisem na grzane piwo z pomarańczą, którym raczę się od jakiegoś czasu. Trunek jest bardzo smaczny, pięknie pachnie, a do tego rozgrzewa tak, że nic więcej nie jest nam potrzebne do szczęścia.
Składniki:
– 0,5l piwa
– 8 goździków
– 2 plastry pomarańczy (nie za cienkie)
– plasterek pomarańczy do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piwo przelewamy do rondelka, dodajemy goździki i podgrzewamy. Gdy piwo zrobi się ciepłe, wrzucamy plastry pomarańczy i przy pomocy łyżeczki delikatnie je wyciskamy. Chodzi o to, aby owoce puściły sok. Gorące piwo przelewamy do wysokich szklanek. Dekorujemy plastrem pomarańczy i gotowe! Pijemy gorące 🙂