Mam smaka na… kurczaka w miodzie!

źródło: zagrodowy.pl

źródło: zagrodowy.pl

Zanim na dobre rozpoczniemy sezon grillowy, proponuję Wam małą rozgrzewkę. Co powiecie na skrzydełka kurczaka w miodzie? Taka przekąska będzie idealnym pomysłem na wspólny wieczór ze znajomymi. Wystarczy podać do kompletu dobre piwo i mamy gotowy przepis na domówkę. I tak jak na co dzień nie jadam mięsa, tak skrzydełkom w miodzie nie mogę się oprzeć. Dla mnie są idealne – delikatne i przyjemnie słodkie. No i mają jeszcze jedną wielką zaletę. Robi się je w oka mgnieniu!

Skrzydełka kurczaka w miodzie (sprawdź) robiłam już kilka razy i za każdym razem smakowały wyśmienicie. Powiem nieskromnie, że moi znajomi oszaleli na ich punkcie i dość często upominają się o nie. Do piwa są jak znalazł.

Sekretem tychże skrzydełek jest marynata. Im dłużej skrzydełka marynujemy, tym lepiej później smakują. Dzięki temu, że mięso wychodzi soczyste, miękkie i nieziemsko aromatyczne, nie trzeba do niego dodawać żadnego sosu. Z czym podawać takie skrzydełka kurczaka w miodzie? Cóż… osobiście proponuję jako samodzielną przekąskę. Jeśli jednak będziecie chcieli czymś je wzbogacić, możecie podać z pieczonymi batatami lub pieczonymi marchewkami. Istne niebo!

Ps. Z poniższego przepisu uzyskacie 4 porcje 🙂

Składniki:

– 1 kg skrzydełek kurczaka

– 3 łyżki octu winnego (może być sok z połowy cytryny)

– 5 łyżek miodu

– 10 łyżek sosu sojowego

– 10 łyżek oleju

– odrobina soli

Sposób przygotowania:

Skrzydełka myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać wszystkie składniki na marynatę, a więc ocet winny, miód, sos sojowy, olej i sól. Przygotowaną marynatą zalewamy skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, skrzydełka przekładamy do foremki, blaszki lub naczynia żaroodpornego (w zależności co macie). Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy skrzydełka. Można przykryć je folią, ale oczywiście nie trzeba. Po 10 minutach, temperaturę zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Idealnie upieczone skrzydełka powinny mieć ładną, zarumienioną i chrupiącą skórkę. Skrzydełka doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!!!

Ps. Inny – ciekawy przepis na soczyste skrzydełka kurczaka w miodzie znajdziecie tutaj: http://zagrodowy.pl/chrupiace-skrzydelka-w-sosie-bbq-z-miodem-i-chili/ POLECAM!!!

Tagi , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.