Pomysł na… grillowany ser

W powietrzu czuć już lato, a to oznacza jedno – grillowanie! Lubię ten czas, kiedy na chwilę można oderwać się od wszystkich obowiązków, pracy, problemów i spędzić miło czas na łonie natury w gronie najbliższych przyjaciół. Oczywiście jak grill to i grillowane jedzenie. Jako, że nie przepadam za kiełbaskami z grilla, zazwyczaj ratuję się grillowanymi warzywami lub serem. Ten ostatni jest wyjątkowo warty grzechu. Ci, co próbowali dobrze wiedzą jak obłędnie smakuje grillowany ser. Ci, co nie mieli okazji spróbować, muszą jak najszybciej nadrobić zaległości. Taki grillowany ser można serwować na kilka różnych sposobów, dzięki czemu zbyt szybko się nie znudzi. Wybornie smakuje zarówno w towarzystwie słodkiej konfitury, jak również w wersji wybornej, np. z boczkiem.

Dobry ser to podstawa!

Grillowany ser smakuje wybornie tylko pod jednym warunkiem – że podstawa jest naprawdę dobrej jakości. Pamiętajcie, że ser – serowi nierówny. Nie każdy nadaje się do grillowania. Jaki więc ser wybrać? Osobiście mogę Wam polecić Chavroux – francuski ser z koziego mleka. Dzięki koziej śmietance, sery Chavroux mają wyjątkowo delikatny, pełen łagodności smak. Sery Chavroux są bardzo naturalne i zaskakują kremową, aksamitną konsystencją. Tak naprawdę tego typu sery nie potrzebują do szczęścia zbyt wiele. Wystarczy, że przyprawicie je szczyptą suszonego tymianku i bazylią. Poniżej przepis na mój ulubiony ser gillowany, z boczkiem 🙂 Są tu jacyś fani boczku?

chvroux-ser-roladka2-768x443Składniki:

– ser pleśniowy kozi (u mnie Chavroux)

– suszony tymianek

– suszona bazylia

– 10 plasterków wędzonego boczku

 Przygotowanie:

Ser kozi kroimy na podłużne kawałki. Każdy kawałek sera dokładnie owijamy dwoma plastrami wędzonego boczku, a następnie spinam wykałaczką tak, aby ładnie nam się trzymało. Posypujemy niewielką ilością przypraw i grillujemy około 3 minut z każdej strony. Chodzi o to, aby boczek stał się delikatnie chrupiący, ale nie spalony. Ser grillowany w tej postaci genialnie smakuje z bagietką i wytrawnym białym winem. Smacznego!!!!

Ps. A jeśli zapragniecie innego, ale równie pysznego przepisu na ser grillowany, odsyłam Was tutaj: http://chavroux.pl/grillowany-kozi-ser-z-jablkiem-cynamonem-i-zurawina/

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.