Zazwyczaj nie jadam kiełbas, mięs i wędlin… Jednakże kabanosom nie potrafię się oprzeć. Zwłaszcza jak są cudownie soczyste i na dodatek obłędnie pachną. Kabanos to kabanos. Nic nie jest w stanie go zastąpić. Wiecie, że oprócz tego, że genialnie smakuje, jest też szalenie wszechstronny? Oczywiście można chwycić go w rękę i spałaszować w towarzystwie dużej, pszennej buły. Można też zaserwować go w nieco bardziej wykwintny sposób. Czego ja już nie robiłam z kabanosami. Były omlety z kabanosami, tarty, zapiekanki i sałatki. Były bułeczki i babeczki (!!!) z kabanosami. Uwielbiam wymyślać przepisy z kabanosami. Czasami znajduję jakieś w Internecie i modyfikuję je według własnego uznania. Spośród wszystkich przekąsek, jakie miałam okazję robić z kabanosami, najbardziej upodobałam sobie kabanosy zawijane w cieśnie francuskim. Brzmi elegancko? A jak smakuje!
Kabanos w cieście francuskim to dość prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie szalenie efektowna przekąska. Podana na szwedzki stół w trakcie przyjęcia czy spotkania ze znajomymi – od razu zrobi furorę. Jeśli w najbliższym czasie planujecie jakieś towarzyskie spotkanie, pomysł na przystawkę już macie. Uwierzcie mi na słowo, że nikt nie będzie w stanie oprzeć się pieczonym kabanosom otulonym delikatnym i nieco kruchym ciastem. Niebo w gębie.
Ale uwaga! Zakupiony kabanos musi być naprawdę dobrej jakości. Wówczas przystawka wyjdzie perfekcyjna. Osobiście mogę Wam polecić kabanosy Tarczyński. Są nie tylko kruche, ale i szalenie delikatne. A pachną tak, że można oszaleć z zachwytu. W zależności od indywidualnych upodobań, możecie skusić się na kabanosy drobiowe, wołowe lub wieprzowe. Ja preferuję drobiowe 🙂
To co, gotowi na przepis? Zaczynamy. Z poniższego przepisu przygotujecie 4 porcje.
Składniki:
– 4 kabanosy (polecam kabanos Tarczyński)
– opakowanie ciasta francuskiego
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 białko
– zioła: bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozkładamy i kroimy w prostokąty. Koncentrat pomidorowy wykładamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy do niego zioła i dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem smarujemy każdy prostokąt z ciasta francuskiego.
Na poszczególnych prostokątach kładziemy kabanosy, a następnie zwijamy je w rulon. Wierzch naszych ruloników smarujemy pozostałym koncentratem i białkiem.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy ruloniki z kabanosami. Całość pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Chodzi o to, aby nasze ruloniki ładnie się się zarumieniły, ale nie przypiekły. Smacznego!!!