Pomysł na weekend: ciasto dyniowe z orzechami

pinterest

pinterest

Od zawsze zastanawiałam się, czy piątek to już weekend, czy tylko jego przedsmak. Bądź, co bądź w piątkowe wieczory od niepamiętnych już czasów zwykłam piec ciasta. Zazwyczaj jest tak, że jeszcze przed południem w sobotę na poranną kawkę wpada moja przyjaciółka, a że nie lubię nie mieć nic słodkiego, czym mogłaby ją poczęstować, zawsze jestem przygotowana. Jeśli piekę dużą blachę, to wówczas mam pewność, że słodkiego co nie co zostanie także na wieczorne spotkania w gronie znajomych. Poza tym, jak piekę to nie lubię się rozdrabniać. Najczęściej na tym moim nie rozdrabnianiu się korzystają przyjaciele 🙂 

W tym tygodniu postanowiłam uraczyć wszystkich dookoła pysznym ciastem dyniowym z dodatkiem orzechów. Zarówno dynia, jak i orzechy są bardzo zdrowe, tak więc nie będę mieć później wyrzutów sumienia, że znowu, pomimo obietnic, dałam się skusić na słodkie.

Z pewnością niektórzy z was powiedzą, że początek wiosny to nie czas na dynię. Ale od czego są zapasy, które robi się jesienią i zimą? U mnie dyni jest zawsze pod dostatkiem. Uwielbiam gotować z niej zupy i uwielbiam piec z niej słodkości. Jak się robi ciasto dyniowe z orzechami? Podobnie, jak większość innych ciast, czyli prosto i szybko. Sekretem tego przysmaku jest przyprawa do pierników, która zapewnia doskonały smak i aromat. To, co? Do dzieła!

Składniki:

– 2 szklanki utartej dyni (ok. 250g)

– 2 jabłka (starte na tarce i drobnych oczkach)

– 200g masła (miękkiego)

– 2 szklanki mąki

– 50g orzechów włoskich (drobno posiekanych)

– 110 g brązowego cukru

– 3 jajka

– 3 łyżki jogurtu greckiego

– 1 łyżeczka przyprawy do pierników

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Masło ucieramy razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia praz przyprawą do pierników. Dodajemy jogurt grecki. Na samym końcu dodajemy starte jabłka, dynię oraz orzechy. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 60-70 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego!!!

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.