Przepis na udaną kolację z przyjaciółmi: wino + makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym (źródło: pinterest)

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym (źródło: pinterest)

Gdy za oknem temperatura spada poniżej pożądanej (zazwyczaj jest to poniżej 20 stopni Celsjusza) wszelkie chęci towarzysko imprezowe zamykam w czterech ścianach. Zwołuję przyjaciół i przyrządzam dla nich kolację. Jest to doskonały moment, aby przegonić lenistwo i nieco poeksperymentować we własnej kuchni. Uwielbiam gotować, a jeszcze bardziej lubię to robić dla kogoś. Uważam, że takie kameralne spotkania przy lampce dobrego wina i pysznym jedzeniu są najlepszym sposobem na przetrwanie sezonu jesienno-zimowego.

Ostatnio naszło mnie na makaron ze szpinakiem. Lubię i jedno i drugie, dlatego też takie połączenie jest chyba jednym z moich najbardziej ulubionych duetów. Oczywiście, jeśli szpinak to musi pojawić się też ser pleśniowy. Nic tak nie dodaje charakteru zielonemu smakołykowi, jak dobry gatunkowo ser pleśniowy. Moim ulubionym jest lazur, dlatego też najczęściej sięgam właśnie po niego. Makaron ze szpinakiem i serkiem pleśniowym jest nie tylko bajecznie prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Jest również daniem niesamowicie smacznym i pożywnym. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby moi goście po zjedzeniu tejże potrawy byli głodny. Zazwyczaj wychodzili ode mnie z pełnymi brzuszkami i szerokim uśmiechem na twarzy. Jak zrobić taki makaron? Oto „sekretny” przepis…

Składniki:

– makaron razowy (ja zazwyczaj używam piór, ale może być też makaron świderki)

– mrożony szpinak (jeśli wolicie świeży, możecie śmiało go użyć)

– 3 ząbki czosnku

– opakowanie sera pleśniowego błękitny lazur

– 3 łyżki śmietany 18%

– 2 łyżki masła

– sól

– pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy na pół twardo. Szpinak rozmrażamy. Na patelni rozpuszczamy masełko, a następnie podsmażamy na nim posiekane ząbki czosnku. Wrzucamy szpinak i lekko go solimy. Dodajemy pieprz i dusimy przez około 10 -15 minut. Następnie, do podduszonego szpinaku wrzucamy pokruszony ser pleśniowy. Po chwili wlewamy śmietanę. Całość chwilę jeszcze dusimy tak, aby ser miał szansę się rozpuścić. W razie potrzeby szpinak możemy jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Gdy szpinak będzie już gotowy, wrzucamy do niego makaron i dokładnie mieszamy.

Wytrawne wino Misterio (źródło: pinterest)

Wytrawne wino Misterio (źródło: pinterest)

Do tak przygotowanego dania, podajemy ulubione winko. Osobiście preferuję wina wytrawne, dlatego też do mojego makaronu dobrałam wytrawne wino argentyńskie – Misterio ze szczepu Cabernet Sauvignon. Winko to cechuje się piękną, rubinową barwą i dość charakterystycznym smakiem, z nutką czarnej porzeczki oraz pieprzu. Smacznego!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.