Zdrowie w szklance

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Nieczęsto zdarza mi się pisać o zdrowych smoothie. Jednakże w momencie, kiedy sama zachorowałam, szybko doceniłam magiczną ich moc. Wcześniej jeśli robiłam kolorowe smoothie, to tylko i wyłącznie dla smaku. W ostatnim czasie nałogowo przyrządzałam soki dla zdrowia i lepszego samopoczucia. W dzisiejszym poście podzielę się z wami przepisami na trzy rodzaje smacznych i szalenie odżywczych smoothie.  Continue reading

Grzany krupnik z miodem i przyprawami

grzaniec z krupnikiem

Nic tak nie rozgrzewa zimą, jak herbatka z prądem. Jeszcze lepszy jest grzaniec z krupnikiem. Przygotowuje się go w dość prosty i szybki sposób. Napój smakuje wybornie i rozgrzewa wyśmienicie. Taki krupnik na ciepło można przygotować z odrobiną miodu, wówczas będzie smakował jeszcze lepiej. Można do niego dodać również rozgrzewające przyprawy, jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Continue reading

Akcja rozgrzewanie: grzany cydr

cydr jabłkowy na ciepło

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam cydr w wydaniu na ciepło. Smakuje mi o wiele bardziej, aniżeli klasyczny grzaniec z wina lub piwa. Ciepły, cudownie słodki, a przede wszystkim mocno aromatyczny (pięknie pachnie przyprawami korzennymi) jest idealną propozycją na jesienno-zimowy wieczór. Z cydrem u boku żadne chłody i mrozy nie będą wam straszne!  Continue reading

Listopadowy poncz

rozgrzewający poncz

Połowa i końcówka listopada do doskonała pora na przygotowywanie różnego rodzaju napojów rozgrzewających. Temperatury nas nie rozpieszczają, są coraz niższe i powodują lekkie zaczerwienienie policzków. Nie lubię listopada. Jest szaro, bury, deszczowy i po prostu zimny. Jedyne, na co mam w tym okresie ochotę to dobry grzaniec, film na DVD lub ciekawa książka. Bez ulubionego koca też się nie obejdzie 🙂  Continue reading

Smoothie z melona

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Uwielbiam melona. Najlepszego w swoim życiu jadłam w słonecznej Barcelonie. Soczysty owoc genialnie orzeźwia, a jednocześnie cudownie zaspokaja ochotę na słodkie co nie co. Melona można jeść w różnej postaci. Wybornie smakuje solo i w sałatce. Genialnie smakuje również w towarzystwie innych owoców w postaci koktajlu lub jak kto woli – smoothie.  Continue reading

Po prostu… koktajl gruszkowy z cynamonem

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Jesień rządzi się swoimi prawami… Zazwyczaj gdy robi się chłodniej, chętnie sięgamy po rozgrzewające przyprawy, dzięki którym znów możemy poczuć przyjemne ciepełko. Chętnie sięgamy też po różnego rodzaju desery, bo dzięki nim szaro-bury świat znów staje się piękniejszy i nabiera kolorów. Biorąc pod uwagę fakt, że mamy dopiero początek sezonu jesiennego, staram się nie rozpędzać z wysokokalorycznymi deserami. Takowe zostawiam sobie na później… 😉  Continue reading

Hiszpańska sangria

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Jak wasze wakacje? Ja swoje zaliczam do jak najbardziej udanych. Przede wszystkim dlatego, że w końcu spełniłam marzenie o ponownej wizycie w Barcelonie, w której to zakochałam się kilka lat temu. Czemu akurat Barcelona? Bo nigdzie indziej nie jadłam tak dobrego jedzenia i nie piłam tak dobrej Sangrii. A propos Sangrii… ten jakże wyborny orzeźwiający poncz na bazie wina można też śmiało przygotować w zaciszu własnego domu. Najważniejszą kwestią jest wybór wina. Koniecznie musi być czerwone i wytrawne. Spytacie, skąd więc słodki smak Sangrii? To proste – od owoców i cukru. Jeśli już wybierzemy wino, musimy skupić się nad owocami. W hiszpańskim ponczu nie może zabraknąć pomarańczy, cytryn, ewentualnie ananasa, gruszki i brzoskwiń. W sezonie letnim można dodać także soczyste jeżyny. Zapewnią fajny smak, a także będą pysznie prezentować się w dzbanku 🙂 Continue reading

Koktajl ananasowo-jabłkowy

Koktajl ananasowy z jabłkiem (źródło: pinterest)

Koktajl ananasowy z jabłkiem (źródło: pinterest)

Za oknem pełnia lata, a to oznacza jedno – w naszych lodówkach najważniejsze miejsce powinny zajmować orzeźwiające napoje. Takie, dzięki którym przetrwamy nawet największe upały. Takie, dzięki którym nie tylko orzeźwimy ciało, ale i nasze głowy.

W ostatnim czasie szukając inspiracji na orzeźwiające co nie co, natknęłam się na koktajl ze słodkim ananasem i jabłkiem w rolach głównych. Oczywiście nie byłabym sobą gdybyś gotowego przepisu nieco nie zmodyfikowała 🙂 Dopasowałam go do własnych upodobań i potrzeb. Typowo słodką miksturę zamieniłam w nieco bardziej charakterną. A wszystko za sprawą imbiru, po który lubię sięgać nie tylko zimą, ale i latem. Całość doprawiłam kolendrą. Efekt? Koktajl smakuje jak namiastka nieba, a do tego cudownie orzeźwia i genialnie pobudza do działania. Continue reading

Oto idzie orzeźwienie

Sorbet pomarańczowy (źródło: pinterest)

Sorbet pomarańczowy (źródło: pinterest)

Sezon letni w pełni! Temperatury cudownie rozpieszczają nasze zmysły. Coraz chętniej wolne chwile spędzamy na piknikach za miastem. Coraz chętniej domowe życie przenosimy na balkony i tarasy. Nie ma chyba nic przyjemniejszego od spędzenia ciepłego letniego wieczoru w gronie przyjaciół gdzieś na łonie natury. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam takie błogie lenistwo.

A jeśli mowa o letnich przyjęciach to warto przygotować na nie smaczne i orzeźwiające co nie co. W ostatnim czasie miałam okazję wypróbować dwa genialne przepisy. Z jednego z nich możemy wyczarować fantastyczną lemoniadę jeżynową. Z drugiego pyszny sorbet pomarańczowy – delikatnie kwaskowaty i słodki jednocześnie. Continue reading

Idealne orzeźwienie – Granita Sycylijska

Granita sycylijska (źródło: pinterest)

Granita sycylijska (źródło: pinterest)

Ponoć w upalne dni najlepiej chłodzą ciepłe napoje… Ponoć, bo ja nie odważyłam się wypróbować tego w praktyce. Mimo wszystko wolę schładzać organizm czymś przyjemnie zimnym, jeśli nie lodowatym. Oczywiście frajdą nie jest wypicie wody z kostkami lodu. Ot zwykły trunek, jakich wiele. Prawdziwą frajdą jest wypicie (a raczej zjedzenie) granity sycylijskiej. Orzeźwia ona tak doskonale, że nawet bardzo wysokie temperatury przestają być straszne.

Granita swoją konsystencją przypomina sorbet, jednakże jest od niego mniej zwarta. Tradycyjnym smakiem jest pomarańcza, cytryna, migdały, mięta i kawa, choć granitę możemy przygotować również z innych owoców, np. truskawek. Do granity bardzo często dodaje się filiżankę espresso, która w oka mgnieniu stawia na nogi. Nic więc dziwnego, że granita z odrobiną kawy serwowana jest we Włoszech na śniadanie. Continue reading