Wino – jak podawać i do czego serwować?

jak serwować wino

Coraz chętniej i coraz częściej sięgamy po wino. Podobnie jak u Francuzów, elegancki trunek towarzyszy nam przy obiedzie lub kolacji. O ile pijemy z umiarem, na pewno wychodzi nam to na dobre, gdyż wino potrafi oddziaływać bardzo korzystanie nie tylko na nastrój, ale również na nasze zdrowie. Pozytywnie działa na pracę mózgu, serce i układ krwionośny. Do tego dba o zdrowie jamy ustnej i pomaga obniżyć zły cholesterol. Co ciekawe – wino, zwłaszcza czerwone i wytrawne wspomaga odchudzanie, gdyż przyczynia się do spalania tkanki tłuszczowej. Jak i w czym serwować wino, aby nie popełnić gafy? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek.

Wina białe i różowe – wytrawne i półwytrawne

W przypadku wytrawnych i półwytrawnych win białych oraz różowych najlepsze będą kieliszki, których brzegi zwężają się ku górze. Umożliwia to lepszą koncentrację zapachu wina. Do win reńskich stosuje się zazwyczaj kieliszki z małą czaszą i bardzo długa nóżką. Dla młodszych i silniejszych win białych i różowych, jak również dla dojrzałych win białych, idealne są kieliszki z lekko rozchylonym brzegiem. Uwaga! Kieliszki do białego wina należy napełniać najwyżej do połowy.

Wina czerwone

Młode wino czerwone najlepiej podawać w kieliszku o pojemności około 500ml. Dobrze, aby kieliszek do młodego wina czerwonego posiadał owalny kształt i zwężał się ku górze. Jeśli chodzi o czerwone wina, ale nieco starsze, to zdecydowanie dobrym wyborem będą duże kieliszki o baloniastym kształcie. Do naprawdę szlachetnych trunków najlepiej używać bardzo dużych kieliszków (o pojemności ok. 700ml), które pozwolą na odpowiednie rozwinięcie się aromatu. Uwaga! Kieliszki do czerwonego wina napełniamy w ilości 1/3. Nigdy nie napełnia się kieliszka do pełna, bowiem tylko kieliszki, które nie są w pełni napełnione pozwalają uwolnić aromat wina i całą jego gamę smakową.

Porto i sherry

Tego typu trunki najlepiej podawać w niewielkich i koniecznie wąskich kieliszkach, lekko zwężających się ku górze, o pojemności ok. 150 ml.

Szampan i wina musujące

W przypadku takich trunków, jak wina musujące czy szampany zawsze wybieramy kieliszki wąskie, tzw. „flet”. Taki kształt pozwala bowiem na dłuższe zatrzymanie bąbelków i aromatu. Z tego też powodu do win musujących absolutnie nie nadają się płaskie „czarki”, chociaż są ostatnio bardzo modne. Kieliszki napełniamy do 3/4 wysokości.

Rodzaj wina, a potrawy

Oczywiście możemy serwować wina według własnych upodobań, jednakże nie chcąc zaliczyć wpadki, powinniśmy trzymać się pewnych z góry ustalonych zasad. Białe wina wytrawne serwujemy do ryb i białego mięsa: kur, kurczaków i indyków. Wytrawne wino czerwone podajemy do dziczyzny oraz drobiu o ciemnym mięsie, a więc kaczek i gęsi. Słodkie wina białe i czerwone można podawać tylko do deseru. Nie nadają się one do potraw podczas posiłku głównego.

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.