Sałatka z grillowanego kurczaka, mango i awokado

sałatka z grillowanym kurczakiem, mango i awokado (źródło: pinterest)

sałatka z grillowanym kurczakiem, mango i awokado (źródło: pinterest)

Kurczak ekologiczny to jedno z najzdrowszych mięs. Jest lekkostrawny i małokaloryczny. To idealny sprzymierzeńca zgrabnej sylwetki, smukłych kształtów i ładnie zarysowanych mięśni. Dietetycy są zgodni co do jednego – zdrowy drób powinien znaleźć się w menu osób będących na diecie, a także dbających o zdrowe odżywianie się.

Warto tutaj wspomnieć, że dietetyczny kurczak to także jedno z najbardziej wszechstronnych i uniwersalnych mięs, z którego możemy wyczarować prawdziwe cuda. Przy minimum wysiłku, zapewnia spektakularne efekty. Nawet w najprostszych kompozycjach, prezentuje się wyśmienicie i tak też smakuje.

Mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych. Kurczak ma to do siebie, że potrzebuje naprawdę niewiele, aby smakować wyśmienicie i tym samym zadowolić najbardziej wybredne podniebienia. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Genialne kompozycje tworzy zarówno z warzywami, jak i owocami! Niestety, wciąż mało kto ma odwagę, aby łączyć kurczaka z jakimiś egzotycznymi okazami. A ja to dziś uczynię 🙂

W dzisiejszym poście proponuję Wam grillowanego kurczaka (jest o wiele zdrowszy, niż kurczak smażony) w towarzystwie zdrowego awokado (genialne źródło omega3) i soczystego mango. Sałatka jest lekka, niesamowicie smaczna i doskonała na każdą okazję. Możecie na przykład przyrządzić ją na wspólny wieczór z przyjaciółmi. Gwarantuję, że będą zachwyceni!

Ps. Wybierając kurczaka, warto sięgnąć po tego z zaufanych źródeł. Ideałem jest zagrodowy kurczak ekologiczny ( sprawdź ). Taki kurczak przygotowany na grillu będzie i soczysty i przyjemne chrupiący jednocześnie. Będzie też wybornie smakował. Różnicę poczujecie od razu. Kurczak ekologiczny to zdrowy kurczak, który jest mniej otłuszczony i który posiada cieńszą skórkę.

A teraz… Przygotujcie składniki, schłodźcie ulubione winko (przyda się podczas plotek ze znajomymi) i bierzemy się do pracy!

Potrzebne składniki:

– mix sałat (np. z rukolą lub roszponką)

– pierś z kurczaka (u mnie zdrowy drób Zagrodowy)

– 1/2 mango

– 1 dojrzałe awokado

– 1 łyżka oleju sezamowego

– 1 łyżeczka miodu

– 1 łyżeczka curry

– 1 łyżeczka sosu chili

– 1 łyżeczka ostrej musztardy

– 1 łyżeczka octu winnego białego

– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Z miodu, musztardy, curry, sosu chili, octu, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę.

Każdy kawałek kurczaka smarujemy marynatą, a następnie odstawiamy na około godzinę do lodówki tak, aby mięso ładnie wchłonęło przyprawę.

Po godzinie wyjmujemy kurczaka z lodówki i grillujemy na specjalnej patelni grillowej. Kurczaka możecie także zgrillować w piekarniku, o ile posiada on opcję „grill”.

Do miski wrzucamy mix sałat. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz pokrojone w plastry awokado. Całość mieszamy i skrapiamy odrobiną oleju sezamowego. Sałatkę wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy grillowane kawałki kurczaka. Smacznego!!!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.