Sałatka z pieczonych buraczków i sera koziego

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Jesień to czas, kiedy zazwyczaj zamykam się w domu i nawet siłą nie sposób mnie z niego wyciągnąć. Prawda jest taka, że nie lubię zimna i ciężko się do niego przyzwyczajam. Proces ten trwa zazwyczaj dobrych kilka tygodni. Lubię natomiast przygotowywać rozmaite pyszności dla moich przyjaciół. Zazwyczaj w sobotę wieczorem spotykamy się u mnie i przy butelce wina (ewentualnie dwóch) raczymy się tym i owym 🙂 Na jesień możemy sobie troszkę ponarzekać. Ma jednak ona swoje plusy. Nie trzeba szukać wymówek, aby pozostać we własnym domu i spędzić miłe chwile z osobami, które lubimy, a przy okazji napełnić brzuchy czymś naprawdę smacznym…

W ten weekend nie będzie inaczej. Zamierzam wyprawić mini ucztę. A biorąc pod uwagę fakt, że w ostatnim czasie mam absolutnego bzika na punkcie pieczonych buraków, przyrządzę sałatkę z buraczkami i serem kozim w roli głównej. Cudownym dopełnieniem całość będzie sos winegret, który robi się w oka mgnieniu. Lubicie? Do takiego zestawu idealna będzie butelka czerwonego wina. Ja preferuję półsłodkie, ale oczywiście półwytrawne też będzie bardzo ok.

Składniki:

– 2 upieczone buraki

– garść rukoli

– garść roszponki

– garść świeżego szpinaku

– 150g sera koziego

– świeży tymianek

– pestki dyni i słonecznika

– 1 łyżka soku z cytryny

– 4 łyżki oliwy z oliwek

– 1 łyżeczka musztardy (obojętnie jakiej)

– szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Rukolę, roszponkę i szpinak myjemy, a następnie osuszamy i wrzucamy do miski. Buraczki myjemy, osuszamy i zawijamy (każdy osobno) w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Buraczki powinny być upieczone al dente. Gdy będą gotowe, studzimy je i kroimy w ćwiartki. Dorzucamy do miski z sałatami. Ser kozi kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Pestki słonecznika i dyni lekko prażymy na suchej patelni i również wrzucamy do miski.

Kolejny krok do przygotowanie sosu. W tym celu do niewielkiej miseczki wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól. Dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę i całość ponownie mieszamy. Dolewamy oliwę i doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i gotowe! Smacznego 🙂

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.