Jesień to czas, kiedy zazwyczaj zamykam się w domu i nawet siłą nie sposób mnie z niego wyciągnąć. Prawda jest taka, że nie lubię zimna i ciężko się do niego przyzwyczajam. Proces ten trwa zazwyczaj dobrych kilka tygodni. Lubię natomiast przygotowywać rozmaite pyszności dla moich przyjaciół. Zazwyczaj w sobotę wieczorem spotykamy się u mnie i przy butelce wina (ewentualnie dwóch) raczymy się tym i owym 🙂 Na jesień możemy sobie troszkę ponarzekać. Ma jednak ona swoje plusy. Nie trzeba szukać wymówek, aby pozostać we własnym domu i spędzić miłe chwile z osobami, które lubimy, a przy okazji napełnić brzuchy czymś naprawdę smacznym…
W ten weekend nie będzie inaczej. Zamierzam wyprawić mini ucztę. A biorąc pod uwagę fakt, że w ostatnim czasie mam absolutnego bzika na punkcie pieczonych buraków, przyrządzę sałatkę z buraczkami i serem kozim w roli głównej. Cudownym dopełnieniem całość będzie sos winegret, który robi się w oka mgnieniu. Lubicie? Do takiego zestawu idealna będzie butelka czerwonego wina. Ja preferuję półsłodkie, ale oczywiście półwytrawne też będzie bardzo ok.
Składniki:
– 2 upieczone buraki
– garść rukoli
– garść roszponki
– garść świeżego szpinaku
– 150g sera koziego
– świeży tymianek
– pestki dyni i słonecznika
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy (obojętnie jakiej)
– szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Rukolę, roszponkę i szpinak myjemy, a następnie osuszamy i wrzucamy do miski. Buraczki myjemy, osuszamy i zawijamy (każdy osobno) w folię aluminiową. Układamy na blaszce i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Buraczki powinny być upieczone al dente. Gdy będą gotowe, studzimy je i kroimy w ćwiartki. Dorzucamy do miski z sałatami. Ser kozi kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Pestki słonecznika i dyni lekko prażymy na suchej patelni i również wrzucamy do miski.
Kolejny krok do przygotowanie sosu. W tym celu do niewielkiej miseczki wlewamy sok z cytryny i dodajemy sól. Dokładnie mieszamy. Dodajemy musztardę i całość ponownie mieszamy. Dolewamy oliwę i doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę. Całość posypujemy świeżym tymiankiem i gotowe! Smacznego 🙂