Smaczna przekąska: paluchy serowe

źródło: pinterest

źródło: pinterest

Lubimy przekąski, a jeszcze bardziej lubimy przekąski, które doskonale współgrają z napojem chmielowym 😉 Jak dla mnie nie ma nic lepszego do piwa, niż paluchy serowe. Po raz pierwszy spróbowałam ich na imprezie u przyjaciółki. Pamiętam, że wówczas zasmakowały mi tak bardzo, że zjadłam ich najwięcej z całego towarzystwa. Szybko wydusiłam z niej przepis i od teraz sama raczę swoich gości tą jakże nietuzinkową i smaczną przekąską. Jestem pewna, że i wam paluchy serowe zasmakują tak bardzo, że będziecie często je przygotowywać. 

Paluchy, które dziś wam proponuję przygotowuje się w dość prosty i szybki sposób. I co najważniejsze, wcale nie trzeba być mistrzem w kuchni, aby podjąć się ich wykonania. Z resztą, sami spróbujcie 🙂

Składniki:

– 3 łyżki mąki gryczanej

– 5 łyżek mąki bezglutenowej (mieszanka na chleb)

– 4 łyżki białego serka (może być serek z jogurtu)

– 4 łyżki masła

– jajko

– ½ łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bezglutenowego)

– 2 łyżeczki sezamu

Sposób wykonania:

Na stolnicy wymieszajcie mąkę, jajko i masło. Całość zagniećcie na jednolitą masę. Gdy zajdzie taka potrzeba, ciasto podsypujcie mąką. Nie bójcie się tego. Na stolnicę wsypcie łyżkę mąki i rozprowadźcie ją. Urywajcie kawałeczki ciasta (tak wielkości piłeczki do ping-ponga) i rolujcie po stolnicy posypanej mąką, aż do uzyskania wałeczków o grubości ołówka. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypcie sezam, a następnie obtoczcie nimi każdy paluch. Na tym samym papierze ułóżcie wszystkie paluchy dbając o to, aby jeden nie dotykał drugiego. Blachę z paluszkami włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie około 15 minut. Gotowe paluchy serwujcie w pierwotnej postaci lub owinięte szynką parmeńską. Smacznego!!!

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.