Smaczna przekąska: potrawka z kabanosem

źródło: www.tarczynki.pl

źródło: www.tarczynki.pl

Świetnie smakują podane na desce, a także w postaci jakiegoś dania. Doskonale sprawdzają się jako składnik sałatki czy potrawki, zwanej gulaszem (sprawdź).

Biorąc pod uwagę fakt, że obecnie kabanosy dostępne są w rozmaitych wersjach smakowych (koniecznie sprawdźcie ofertę marki Tarczyński), nie musimy ograniczać się tylko do tych tradycyjnych. Fajny smak potrawom zapewnią kabanosy z ostrym chilli lub kompozycją serów. Ciekawy smak mają także kabanosy dojrzewające.

W ostatnim czasie kabanos gości u mnie dość często. Zasmakowałam w nim tak bardzo, że nie potrafię przestać się zajadać. Ale… każdy z nas powinien mieć jakieś smaczne uzależnienie, prawda?

Osobiście bardzo lubię kabanosy w potrawce lub jak kto woli gulaszu. Taka potrawka podana w towarzystwie ciepłej bagietki, zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających gości. Możecie wierzyć mi na słowo. Poza tym, w sezonie zimowym przyjemnie rozgrzeje organizm.

Ale my tu gadu, gadu, a przepis czeka. Już teraz powiem Wam smacznego 🙂

Składniki:

– 30 dag kabanosów (u mnie kabanosy chilli Tarczyński)

– pieczarki

– 1 cebula

– kilka sztuk marynowanych papryczek

– 5 łyżek ketchupu

– sól

– czarnuszka (u mnie zamiast pieprzu)

– słodka i ostra papryka mielona

– olej (u mnie bezwonny kokosowy)

Sposób wykonania:

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy cebulka stanie się rumiana, dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i całość chwilę dusimy na niewielkim ogniu.

Kabanosy kroimy w mniejsze części i dodajemy do pieczarek. Paprykę drobimy i dorzucamy do naszej potrawy. Następnie dodajemy ketchup, sól, czarnuszkę i pozostałe przyprawy. Danie jeszcze przez chwilę dusimy i gotowe! Obowiązkowo podajemy na ciepło.

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.