Świąteczne przysmaki: kutia w wersji bezglutenowej

98fe0fe27d22d750f540328bf6dcada3

Święta tuż, tuż. Czas zatem pomyśleć nad wigilijnym menu. Co dom, to tradycja, jednakże w większości domów pojawiają się te same potrawy. U mnie zazwyczaj prawdziwym hitem świątecznego stołu były kluski z makiem. Jako dziecko, nie przepadałam za nimi, dopiero jakiś czas temu pokochałam je miłością wierną i namiętną. W tym roku poza kluskami z makiem, postanowiłam przyrządzić także słodką kutię. Jako, że jestem osobą z nietolerancją glutenu, moja kutia będzie bezglutenowa 🙂

Taką bezglutenową kutię możecie przygotować niezależnie od tego, czy jesteście na diecie bezglutenowej, czy nie. Nawet jeśli na co dzień spożywacie gluten, taka kutia na pewno Wam nie zaszkodzi. Co więcej – będzie fajną, a przede wszystkim zdrową propozycją na słodkie co nie co. To c, zaczynamy? Do dzieła!

Składniki:

– 1 szklanka brązowego ryżu

– 1 szklanka maku

– 2 i pół szklanki wody

– szczypta soli

– 1/3 szklanki rodzynek

– kilka sztuk suszonych śliwek

– kilka sztuk suszonej żurawiny

– pół szklanki płatków migdałów

– 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić. Przełożyć do garnka i dodać zmielony mak. Całość zalać wodą. Dodać szczyptę soli i zagotować. Gdy ryż będzie się gotował, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40-50 minut. Raz na jakiś czas można, a nawet trzeba zamieszać ryż.

Do gotowej masy (jeszcze gorącej) dodajemy rodzynki. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę dodatków: miód, migdały, śliwki, żurawinę. Mieszamy i przekładamy do miski. Całość dekorujemy według własnej fantazji, na przykład pokrojonymi w paseczki śliwkami lub migdałami.

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.