Ponoć noc sylwestrowa należy do tych najbardziej wyjątkowych. Niektórzy zwykli wierzyć w powiedzenie „jaki sylwester, taki cały rok”. Osobiście nie wierzę w tego typu przesądy, jednakże mimo to, robię wszystko, aby ta noc była niesamowita.
W tym roku sylwestra postanowiłam spędzić w domu. Nie oznacza to jednak tego, że usiądę na laurach, sięgnę po paczkę chrupek i wino i nimi się zadowolę. Co to, to nie. Na pewno przyrządzę kilka swoich popisowych przekąsek. Kto wie… może ktoś ze znajomych zechce dołączyć do mnie o północy…
Poniżej znajdziecie dwa przepisy, które śmiało możecie skopiować i wprowadzić na sylwestrowe stoły. Obydwa przepisy są bajecznie proste w przygotowaniu i co najważniejsze, nie zajmują zbyt wiele czasu.
Panierowana mozzarella
Składniki:
– 2 jajka
– 100g grysiku kukurydzianego
– 100g mąki pszennej
– 300ml wody
– 4 kulki mozzarelli
– 80g suszonych pomidorów
– 70g bułki tartej
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 6 łyżek oleju słonecznikowego
– sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz i chwilę miksujemy. W mące robimy dołek, a następnie umieszczamy w nim jajko i wodę. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na bok.
Do pojemnika miksera wrzucamy suszone pomidory. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, a następnie miksujemy na gładką masę.
Mozzarellę kroimy w plastry. Każdy plaster przekrawamy na pół i obtaczamy go w cieście oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i na chwilę wrzucamy na niego kawałki mozzarelli. Wyjmujemy z patelni i na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów.
Przekąskę podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu!
Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką
Składniki:
– tortilla
– papryka czerwona
– pomidor
– łosoś wędzony w plastrach
– serek kremowy ze szczypiorkiem
Sposób wykonania:
Tortillę smarujemy serkiem. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki i następnie układamy je na serku. Całość przykrywamy plasterkiem łososia. Zawijamy tortille w rulonik (jak roladę) i kroimy na drobniejsze paski.