Sylwestrowe przekąski

Sylwestrowe przekąski (źródło: pinterest)

Sylwestrowe przekąski (źródło: pinterest)

Ponoć noc sylwestrowa należy do tych najbardziej wyjątkowych. Niektórzy zwykli wierzyć w powiedzenie „jaki sylwester, taki cały rok”. Osobiście nie wierzę w tego typu przesądy, jednakże mimo to, robię wszystko, aby ta noc była niesamowita.

W tym roku sylwestra postanowiłam spędzić w domu. Nie oznacza to jednak tego, że usiądę na laurach, sięgnę po paczkę chrupek i wino i nimi się zadowolę. Co to, to nie. Na pewno przyrządzę kilka swoich popisowych przekąsek. Kto wie… może ktoś ze znajomych zechce dołączyć do mnie o północy…

Poniżej znajdziecie dwa przepisy, które śmiało możecie skopiować i wprowadzić na sylwestrowe stoły. Obydwa przepisy są bajecznie proste w przygotowaniu i co najważniejsze, nie zajmują zbyt wiele czasu.

Panierowana mozzarella (źródło: pinterest)

Panierowana mozzarella (źródło: pinterest)

Panierowana mozzarella

Składniki:

– 2 jajka

– 100g grysiku kukurydzianego

– 100g mąki pszennej

– 300ml wody

– 4 kulki mozzarelli

– 80g suszonych pomidorów

– 70g bułki tartej

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– 6 łyżek oleju słonecznikowego

– sól, pieprz

Sposób wykonania:

Mąkę pszenną mieszamy z kukurydzianą. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jajka, dodajemy sól i pieprz i chwilę miksujemy. W mące robimy dołek, a następnie umieszczamy w nim jajko i wodę. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe. Odstawiamy na bok.

Do pojemnika miksera wrzucamy suszone pomidory. Dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek, a następnie miksujemy na gładką masę.

Mozzarellę kroimy w plastry. Każdy plaster przekrawamy na pół i obtaczamy go w cieście oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i na chwilę wrzucamy na niego kawałki mozzarelli. Wyjmujemy z patelni i na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów.

Przekąskę podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu!

Zawijana tortilla (źródło: pinterest)

Zawijana tortilla (źródło: pinterest)

Zawijana tortilla z łososiem, pomidorami i papryką

Składniki:

– tortilla

– papryka czerwona

– pomidor

– łosoś wędzony w plastrach

– serek kremowy ze szczypiorkiem

Sposób wykonania:

Tortillę smarujemy serkiem. Paprykę kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki i następnie układamy je na serku. Całość przykrywamy plasterkiem łososia. Zawijamy tortille w rulonik (jak roladę) i kroimy na drobniejsze paski.

 

 

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.