Włoskie espresso z kawiarki

Kawiarka, moka, kafetiera – nie ma znaczenia, jak nazywa się to niepozorne urządzenie, przypominające czajniczek. Znaczenie ma tylko to, co potrafi zrobić dla mnie o szóstej rano: prawdziwe mocne espresso – jedyne, co o tej porze stawia na nogi.

kawiarka

 

Przygotowanie kawy w kafetierce jest proste i szybkie. Urządzenie składa się z dwóch, zazwyczaj aluminiowych, części: odkręcamy dolny pojemnik i nalewamy tyle wody, żeby nie zakryła zaworka (śrubki znajdującej się na ściance). Do sitka wsypujemy mieloną kawę. Najlepsza będzie oczywiście świeżo zmielona, ale możemy też kupić gotową.Trzeba tylko upewnić się, że nadaje się do parzenia w kafetierze – nie powinna być mielona zbyt drobno (informacja zwykle podana jest na opakowaniu). Wypełnione sitko umieszczamy w pojemniku z wodą i przykręcamy górną część kafetiery. Kładziemy ją na palniku kuchenki (jeśli mamy kuchnię indukcyjną, potrzebna będzie specjalna kafetiera ze stali nierdzewnej) i czekamy parę minut, aż wytworzone w dolnym pojemniku ciśnienie wypchnie wodę przez sitko z kawą do naczynia górnego. I gotowe – nalewamy pyszną, aromatyczną kawę do filiżanki i wreszcie budzimy się naprawdę.

Tagi , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.