Każdy z nas uwielbia zapach świeżo palonej kawy o poranku. Większość budzi się dopiero po wypiciu kubka z ulubioną kawą. Ja także należę do tych osób. Bez kawy ani rusz! Kawa towarzyszy nam od dawien dawna i z pewnością na długo pozostanie numerem jeden. Raczenie się ulubioną kawą z paczką ulubionych znajomych lub najbliższą przyjaciółką smakuje jeszcze lepiej. Musicie to przyznać. Włosi i Hiszpanie uwielbiają popijać cappuccino lub espresso w pobliskich kawiarenkach. My uwielbiamy popijać kawę w zaciszu własnego domu. Obecnie w sklepach mamy do wyboru rozmaite rodzaje kawy – tak więc nuda kawowa na pewno nam nie grozi. Mnie – naczelnego smakosza kaw, najbardziej do gustu przypadły kapsułki do ekspresu ciśnieniowego. Dzięki nim, każdego dnia mogę raczyć się inną kawką i w zależności od nastroju popijać puszyste cappuccino, mleczną latte lub mocne espresso.
Kawa z kapsułki
Włosi piją kawę wyłącznie poza domem, w pobliskich kawiarenkach. My Polacy lubimy raczyć się nią w zaciszu własnego mieszkania. Dlatego też coraz mniej dziwi obecność ekspresów w naszych kuchniach. Mam wrażenie, że już jakiś czas temu, ekspres do kawy przestał być luksusem, a stał się czymś zupełnie naturalnym. Jego posiadanie niesie za sobą wiele zalet. Ekspres do kawy to różne rodzaje kawy dostępne na zawołanie (sprawdź).
Kawa do ekspresu – zwłaszcza ta w postaci wygodnych kapsułek to wygoda na miarę naszych czasów. Wystarczy taką kapsułkę umieścić w ekspresie i po chwili raczyć się ulubioną kawką – bez zbędnego męczenia się, stania w kolejkach czy tracenia czasu. Kawa do ekspresu ciśnieniowego (jak np. Dolce Gusto) potrafi zaskoczyć niejednego kawosza. Jedna mała kapsułka potrafi wyczarować prawdziwe cuda. Bogata gama smaków i rodzajów kawy z pewnością zadowoli każdego smakosza czarnego napoju.
Kawę w kapsułkach można używać tylko w ekspresach do tego przystosowanych. Co więcej, każdy producent ekspresów ma swoje kapsułki i różnią się one kształtem, dlatego mając ekspres kapsułkowy możemy w nim użyć tylko określonej marki kapsułek. Warto o tym pamiętać.
Kawa ziarnista
Nie wszyscy smakosze kawy przepadają za nowoczesnymi rozwiązaniami. Niektórzy lubią być wierni klasyce i piją tylko kawę ziarnistą. Takiej kawy możemy używać tylko w ekspresach automatycznych, ponieważ posiadają one wbudowane młynki. Pojemnik nad młynkiem zasypujemy ziarnami i każdorazowo przed zaparzeniem napoju ekspres pobiera określoną ilość ziaren i mieli je, a następnie od razu podaje do zaparzenia.
Jaka kawa ziarnista najlepsza będzie do ekspresu ciśnieniowego – arabika czy robusta? Pamiętajmy, że dobrze przyrządzone espresso zaparzone ze 100% arabiki będzie aromatyczne, lekko oleiste, a jego pianka delikatna. Gdy chcemy postawić na wysoką ilość kofeiny, wskazana będzie robusta.