Biała herbata idealna na stres, depresje, napięcia…

pinterest

pinterest

Biała herbata (z resztą zaraz po zielonej) uważana jest za najlepszy gatunek herbaty na świecie. Biorąc pod uwagę sposób jej pozyskiwania (raz do roku) nie należy do najtańszych, przez co też nie cieszy się zbyt dużą popularnością. A trzeba powiedzieć, że na biały napój warto zwrócić uwagę, chociażby dlatego, że jak mało co doskonale orzeźwia i pobudza, a także pozwala zachować młodość na naprawdę długi czas. I to nie wszystko! 

Dietetycy i lekarze na całym świecie zalecają regularne spożywanie białej herbaty nie tylko w celach kosmetycznych, ale i zdrowotnych. Zacznijmy od tego, że biały napar redukuje stres i wszelkiego rodzaju napięcia. Do tego posiada najsilniejsze ze wszystkich herbat świata właściwości antyoksydacyjne i antymutogenne, co oznacza, że sukcesywnie przeciwdziała rozwojowi komórek rakowych. Co więcej, biała herbata zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu wzmacnia organizm i buduje jego odporność. Mało kto wie, że napar z białej herbaty polecany jest (szczególnie w lato) do wysiłku intelektualnego.

pinterest

pinterest

Co ciekawe, w ostatnim czasie udowodniono, że biała herbata z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kawę. Napar działa pobudzająco, stawia na nogi i dodaje energii. W przeciwieństwie do „małej czarnej” ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

A co z właściwościami upiększającymi? Już jakiś czas temu biała herbata została okrzyknięta eliksirem młodości. Faktycznie, zawarte w niej polifenole chronią organizm przez wolnymi rodnikami, które to z kolei są odpowiedzialne za procesy starzenia się. Panie z pewnością ucieszy również fakt, że biały napój zapewnia piękną, gładką i pełną blasku skórę.

W jaki sposób parzyć białą herbatę? Zacznijmy od tego, że biały napój jest bardzo wymagający i należy parzyć go bardzo starannie, według określonej receptury. Aby dobrze smakował i do tego zachował wszystkie cenne właściwości musi być parzony w temperaturze nie przekraczającej 80 stopni przez około 3-10 minut, w zależności od gatunki, wielości liścia i osobistych preferencji. Zazwyczaj na jedną filiżankę napoju, wystarcza jedna łyżka liści. Uwaga! Z racji delikatnego posmaku białej herbaty, nie należy zaparzać jej w naczyniach przesiąkniętych innymi zapachami.

 

 

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.