Herbata chińska

Herbata – niezwykle popularny napój na świecie, u nas wciąż pozostaje niedoceniona. A prawda jest taka, że powinniśmy wziąć przykład od Chińczyków, którzy do herbaty podchodzą z ogromnym namaszczeniem.

filiżanka herbaty

 

Chiny (będące kolebką herbaty) oferują największą ich różnorodność. Oczywiście najchętniej spożywaną przez Chińczyków herbatą jest herbata zielona. Dość wysokie miejsce zajmują też herbaty aromatyzowane. Poza nimi popularne są herbaty białe i czarne, choć te ostatnie pochodzą z eksportu. Poniżej znajdziecie krótki przegląd herbat pochodzących prosto z Chin

HERBATY ZIELONE

1. Jaśminowa – aromatyzowana herbata z dodatkiem kwiatu jaśminu. To, co ją wyróżnia to bez wątpienia subtelny aromat i smak. Doskonale smakuje po obiedzie, zwłaszcza po daniach z drobiu. Idealnie nadaje się też do picia popołudniową porą, tak dla relaksu. Jak zaparzyć herbatę jaśminową, by nie odebrać jej cennych właściwości? Najlepiej jest zalać ją wodą o temperaturze 80 stopni Celsjusza i parzyć około 3-5 minut.

2. Chun Mee – jedna z najbardziej intrygujących herbat, która wyróżnia się długimi i cienkimi liśćmi w jasnozielonym kolorze. Po zaparzeniu daje ona przejrzysty, lekko żółtawy napar o bardzo przyjemnym aromacie i równie przyjemnym smaku. Jak wygląda sposób jej parzenia? Aby smakowała idealnie, należy zaparzać ją w wodzie o temperaturze 70 stopni Celsjusza, przez około 4 minuty. Można ją pić samodzielnie lub z dodatkiem mięty, wówczas doskonale orzeźwia.

3. Gundpowder – herbata o niezwykle charakterystycznych, bo srebrzystych liściach, które w trakcie parzenia pięknie rozwijają się na naszych oczach. Jej smak jest nieco cierpki, dlatego też najczęściej sięgają po nią wytrawni smakosze herbat. Idealnie smakuje popołudniami i wieczorem. Wyśmienicie sprawdza się latem podana w wersji mrożonej, z dodatkiem cytryny. Jak wygląda sposób jej parzenia? Zazwyczaj 1 łyżeczkę herbaty zalewa się wodą o temperaturze 70 stopni Celsjusza i parzy przez około 4 minuty.

HERBATY BIAŁE

1. Pai Mu Tan – jedna z najdroższych herbat. Wyróżnia się świeżym aromatem i aksamitnym smakiem. Można ją pić samodzielnie lub z dodatkiem mleka i cukru. Sposób parzenia – listki herbaty zalewamy wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza i parzymy przez około 7 minut.

2. Yin Zhen – herbata, która jako nieliczna zrywana jest wyłącznie ręcznie. Mimo, że jest bardzo droga, to zdecydowanie jest warta swojej ceny. Wypita po posiłku wspomoże trawienie. Podana popołudniową lub wieczorną porą, idealnie orzeźwi. Ten rodzaj herbaty należy pić bez dodatków. Sposób jej parzenia – zalewamy wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza i parzymy dość długo, bo 15 minut.

CZARNE HERBATY

1. Keemun – herbata o słodowym smaku i delikatnym aromacie. Szczególnie polecana do pikantnych potraw. Doskonale wspomaga i ułatwia trawienie. Sposób parzenia – zalewamy wodą przed jej zagotowaniem. Taka woda powinna mieć około 95 stopni Celsjusza. Parzymy przez około 7 minut, nie więcej.

Herbaty chińskie i nie tylko możesz kupić w makro, na stronie http://www.makro.pl/shop/pl/office/category/herbaty/Herbaty

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Herbata chińska

  1. Karolina mówi:

    Uwielbiam herbatę zieloną i z reguły tylko taką piję, ale zaintrygowała mnie herbata biała więc pewnie niedługo po nią sięgnę 🙂 dzięki za inspirację 🙂

  2. Gosela mówi:

    Za zieloną herbatą nie przepadam, ale za to uwielbiam herbatę białą! Jej zapasy mam zawsze pod rękę

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.