Szukając w sklepach kawy najczęściej natrafiamy na dwa rodzaje: Arabikę i Robustę. To dwa najpowszechniejsze rodzaje kawy, znacząco się od siebie różniące. Arabica urzeka subtelnym czekoladowym posmakiem i swoją lekkością, Robusta jest bardziej gorzka i zdecydowanie mocniejsza. Czym jeszcze różnią się te dwa gatunki?
Source: indieprettyprojects.com via Bloomingdale’s on Pinterest
Arabica jest najstarszym i najpowszechniejszym gatunkiem kawy, pochodzi z Etiopii ale jest też uprawiana w Brazylii, Kolumbii czy na Karaibach. Kawa przygotowana z Arabiki jest łagodna i lekko kwaskowata, a przy tym zawiera niewiele kofeiny. Idealnie nadaje się na espresso, w zależności od miejsca uprawy może mieć nutę czekoladową, orzechową czy winną. Robusta jest dużo bardziej wyrazista, ma też więcej kofeiny a przygotowany z niej napar jest mocniejszy i bardziej gorzki – bardzo często łagodzony mlekiem, dlatego to właśnie Robustę wykorzystuje się do przygotowania cappuccino lub latte. W naszych sklepach można też znaleźć mieszanki Arabiki i Robusty. Połączenie obu odmian pozwala na nadanie kawie wyrazistego smaku i uzyskanie niepowtarzalnego aromatu.