W ostatnim poście pisałam Wam o brownie z czerwonej fasoli. Dziś mam do zaproponowania coś równie pysznego, zdrowego i… fit. Będzie to brownie z cukinii. Kolejny ciekawy wynalazek, który na pewno Was zadziwi. Oczywiście pozytywnie. Osobiście uwielbiam takie ciasta. Smakują obłędnie, a przy okazji można się nimi zajadać bez większych wyrzutów sumienia. Biorąc pod uwagę fakt, że do przygotowania ciasta używamy mąki kokosowej, można zaserwować je również osobom z nietolerancją glutenu. W takim razie do dzieła!
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 2 banany
– 4 jajka
– 5 łyżek kakao
– 1/2 szklanki mąki kokosowej
– 4 łyżki ksylitolu
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Cukinie ścieramy na małych oczkach, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Powinny nam wyjść 2 szklanki. Jeśli będzie mniej to nie szkodzi. Jajka w całości ubijamy z ksylitolem i bananami. W misce łączymy składniki suche i dodajemy je do mokrych. Na końcu dodajemy cukinie i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego!!!