Brownies z kaszy jaglanej

Brownies z kaszy jaglanej (źródło: pinterest)

Brownies z kaszy jaglanej (źródło: pinterest)

Sezon jesienno-zimowy to czas wygrzewania się pod kocem z kubkiem gorącej herbaty lub kawy i kawałkiem dobrego ciasta. Niestety mam tak, że gdy temperatury za oknem drastycznie spadają, mój organizm aż prosi się o słodkie łakocie. Nawołuje, krzyczy… I jak tu zachować silną wolę? Nie da się! Nie tak dawno temu uraczyłam was przepisem na tarte czekoladową. A co powiecie teraz na bezglutenowe brownies z kaszy jaglanej? Mniami!

Podstawowym składnikiem mojej nowej obsesji kulinarnej jest niezwykle zdrowa kasza jaglana, którą powinniśmy zajadać się w sezonie jesienno-zimowym. Poza właściwościami rozgrzewającymi, popularna jaglanka dba o naszą odporność i wzmocnienie organizmu. Co więcej, kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, dba o doskonałą kondycję skóry, włosów i paznokci, a także poprawia pamięć i koncentrację. Sami więc przyznacie, że brownies na bazie kaszy jest łakociem, który łączy przyjemne z pożytecznym. A jak smakuje? Obłędnie. Tyle mogę powiedzieć. Ważne jest również to, że wbrew pozorom ciacho jest proste w przygotowaniu. Wystarczy, że ugotujemy kaszę i zmiksujemy wszystkie inne składniki i gotowe.

Co by nie mówić ta wersja brownies jest dużo bardziej zdrowa od wersji klasycznej i serwowanej w kawiarniach. Jest też bardziej pożywna i sycąca. Ciasto idealnie sprawdzi się w duecie z ciepłą herbatką z imbirem lub ukochanym kakao.

Bezglutenowe brownies (źródło: pinterest)

Bezglutenowe brownies (źródło: pinterest)

Składniki:

– ½ szklanki kaszy jaglanej

– 1 szklanka wody

– odrobina soli

– 3 jajka

– ½ szklanki śmietany kremówki (30%)

– ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków

– 50 ml oleju

– ½ szklanki kakao

– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Do małego rondelka wlewamy szklankę wody, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do wody wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 10 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Studzimy.

Wszystkie pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę i całość miksujemy do gładkiej masy. Chodzi o to, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły.

Płaską formę (najlepiej o wymiarach 16 x 26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 40-45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy, a potem zajadamy się! Smacznego!

PS. jeśli lubicie orzechy, to możecie wyłożyć nimi wierzch ciasta

 

Tagi , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.