Ciasteczka owsiano-miodowe

fit ciastka owsiane z miodem

Zdrowe słodkości to coś, co uwielbiam najbardziej na świecie! Zajadam je każdego dnia… jak na maniaka słodyczy przystało. Dziś mam dla Was prosty przepis na genialne ciasteczka owsiano-miodowe. Cudownie kruche, z wyraźnie wyczuwalną miodową nutą. Do popołudniowej kawy są jak znalazł 🙂

Składniki:

– 200 g płatków owsianych

– 200g mąki kukurydzianej

– 4 łyżki mąki z amarantusa

– 2 jajka

– 1/2 szklanki cukru kokosowego

– 4 łyżki dobrego miodu

– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki. Dłonią zagniatamy ciasto. Trzeba się trochę namęczyć, bo na początku ciasto stawia lekki opór. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy (ja robiłam to przy użyciu widelca) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka mogą być trochę twarde po upieczeniu. Na drugi dzień dopiero stają się miękkie. Smacznego!

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.