Ciasteczka z amarantusa

Sezon na ciasteczka trwa u mnie w najlepsze! Nie ma dnia, kiedy nie upiekłabym czegoś smacznego i zdrowego przy okazji. Wynika to głównie z ogromnej miłości do… słodkości! Kocham ciasta, ciastka, ciasteczka. Nie wyobrażam sobie bez nich życia. Jednakże dbając o sylwetkę, nie pozwalam sobie na kupne słodycze, które jak by nie było, naszpikowane są toną cukru, niezdrowego tłuszczu i sztucznymi dodatkami. Pieczone własnoręcznie ciasteczka nie tylko lepiej smakują, ale także są zdrowsze i co najważniejsze mniej kaloryczne. Dziś ma dla Was coś zupełnie wyjątkowego – amarantuski z bakaliami. Ciasteczka z amarantusa ekspandowanego robi się błyskawicznie i ze znikomej ilości składników. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w amarantus ekspandowany, jajka i ulubione bakalie. Tylko tyle i aż tyle!

Składniki:

– 2 szklanki amarantusa ekspandowanego

– 2 jajka

– 2 łyżki syropu z agawy (możecie też użyć miodu)

– ulubione bakalie (u mnie suszona żurawina lub śliwka, daktyle i orzechy)

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy do nich amarantusa. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy syrop z agawy lub miód i znów mieszamy. Na sam koniec wrzucamy ulubione bakalie. W tej kwestii macie szerokie pole do manewru. Ja zazwyczaj dorzucam suszoną żurawinę i orzechy. Ale tak naprawdę możecie dodać co tylko Wam się podoba. Przy pomocy zwilżonych wodą dłoni formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂

Tagi , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.