Co powiecie na ciasteczka bez mąki i bez cukru, za to pachnące orzechami i uwodzące posmakiem czekolady? Ich przygotowanie nie jest trudne i stresujące, jak to bywa w przypadku wielu innych wypieków. Co więcej – pieczenie takich ciasteczek może być fajną zabawą dla całej rodziny.
Ciasteczka z masłem orzechowym to świetna alternatywa dla kupnych łakoci. Nie znajdziecie w nich żadnych sztucznych dodatków, barwników i aromatów. Wszystko jest naturalne i zdrowe. Jak wiadomo orzechy, a więc i masło orzechowe, które jest podstawowym składnikiem ciasteczek, doskonale wpływa na pracę naszego mózgu i sprawia, że mamy więcej energii. Pracujemy wydajniej i mamy lepszą koncentrację. Dodatek czekolady, mimo że gorzkiej – to jednak pozytywnie wpływa na nasz nastrój.
Z poniższego przepisu wychodzi około 15-20 ciasteczek – w zależności od tego, jak duże ulepicie. Ciasteczka nie są jakoś bardzo skomplikowane w przygotowaniu, tak więc każdy z Was na pewno sobie z nimi poradzi. Gotowi? W takim razie zaczynamy!
Składniki:
– 250g masła orzechowego
– 1/2 szklanki ksylitolu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 30g dobrej gorzkiej czekolady (minimum 70%)
– 2/3 szklanki płatków owsianych
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche: płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy jajko, masło orzechowe i ksylitol. Następnie do miski z mokrymi składnikami, dodajemy wymieszane składniki suche. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.
W międzyczasie możemy rozgrzać piekarnik do 170 – 180 stopni i pokroić czekoladę na mniejsze kawałki.
Gdy ciasto będzie gotowe (a więc odczeka swoje 30 minut) możemy przejść do formowania ciastek. Na 1 ciasteczko przypada 1 łyżka ciasta. Formujemy kulkę, a następnie ją spłaszczamy.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, od razu wbijamy w nie kawałki czekolady. I teraz najtrudniejsze – czekamy aż ciasteczka wystygną. Gdy będą gotowe, możemy się nimi zajadać do woli. Ciastka najlepiej smakują z ciepłym kakao lub kawą. Smacznego 🙂