Słodycze są po to, żeby umilać codzienne chwile, poprawiać samopoczucie lub osładzać dzień. Jak zapewne wiecie, zdecydowanie lepsze od kupnych łakoci są te, które przyrządzimy osobiście. Ja nie lubię skomplikowanych przepisów, których wykonanie zajmuje połowę dnia lub jeszcze więcej. Bardzo sobie cenię przepisy proste i szybkie. Jednym z takich jest przepis na kakaowe brownie – szalenie smaczne i niesamowicie aromatyczne. Ciasto robi się w oka mgnieniu i tak samo szybko zjada 🙂 Po prostu palce lizać!
Składniki:
– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– 3 jajka
– 50ml oleju (ja używam ryżowego)
– ¾ cukru (może być ksylitol)
– ½ szklanki kakao
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego rondelka wlewamy szklankę wody i doprawiamy szczyptą soli. Zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy do niej kaszę jaglaną. Gotujemy tak długo, aż kasza wpije całą wodę. Zazwyczaj zajmuje to około 10-15 minut. Studzimy kaszę. Wszystkie pozostałe składniki przekładamy do miski. Gdy kasza będzie zimna, dodajemy ją do pozostałych składników. Całość dokładnie miksujemy.
Foremkę (najlepiej o wymiarach 16x26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy orzechy włoskie (całe lub pokruszone – jak kto woli). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Po tym czasie, ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli będzie suchy, to znak, że brownie może wyjść z piekarnika. Smacznego!!!