Końcówka maja przyniosła nam obfite plony truskawek. Aż żal tego nie wykorzystać. Jedzmy truskawki póki są, bo lada moment i znikną z naszego pola widzenia. Truskawki to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Smakują samodzielnie i jako dodatek do rozmaitych dań. Można je serwować na słodko lub… słono. Na śniadanie, obiad lub deser.
Osobiście najbardziej lubię truskawki w postaci deserów. Od dziecka miałam i mam nadal wyjątkową słabość do truskawkowych ciast. Te z kruszonką na wierzchu mogłabym jeść na okrągło. Chyba nigdy mi się nie znudzą. I mimo, że coraz wyższe temperatury nieco nas rozleniwiają, to jednak warto wziąć się w garść i zrobić sobie pyszne kruche ciasto z truskawkami. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a z pewnością znajdzie niejednego amatora. Ciasto uwodzi cudowną słodyczą i… wspaniałym waniliowym aromatem.
Kruche z truskawkami idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej lub popołudniowej kawy. Będzie królowało w trakcie spotkań ze znajomymi. A już na pewno skradnie serce teściowej, która niespodziewanie wpadnie z wizytą 🙂
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 200g masła
– 2 żółtka
– 500g truskawek
– 80g cukru pudru
– 30g tradycyjnego cukru
– 1 laska wanilii
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier puder, żółtka i rozpuszczone masełko. Masę rozcieramy palcami do uzyskania jednolitej kruszonki, która konsystencją będzie przypominać mokry piasek.
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki (według uznania). Dodajemy do nich cukier, ekstrakt waniliowy, wydrążone ziarenka wanilii i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
Foremkę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy do niej około 2/3 naszej kruszonki. Dociskamy dłonią tak, aby dobrze przylgnęła do dna. Na kruszonkę wykładamy truskawki. Ponownie posypujemy kruszonką.
Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Smacznego!