Pudding Chia

deser z chia

Jak zapewne zdążyliście się już zorientować, bardzo lubię dwie rzeczy – dobrą kawę i pyszne desery. W ostatnim czasie zdarza mi się zamienić kawę na jakiś owocowy koktajl. W końcu sezon letni zobowiązuje. Żal nie wykorzystać tych wszystkich dobroci, jakie pojawiają się na pobliskim bazarku. Od jakiegoś już czasu mam obsesję na punkcie nasion chia, zwanych inaczej szałwią hiszpańską. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale też wszechstronne. Maleńkie nasionka można dodawać do koktajli, jogurtu i zup. Przy ich użyciu można także wyczarować genialny pudding. I to właśnie przepisem na taki pudding podzielę się z Wami w dzisiejszym poście.

Zanim jednak napiszę, co dokładnie będzie Wam potrzebne do przygotowania puddingu – słów kilka o chia. Czarne nasionka są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Wystarczy wspomnieć chociażby o cynku, witaminie B3, B1, B2 oraz potasie. Chia obfitują też w zdrowe kwasy tłuszczowe, które redukują wysoki poziom ciśnienia krwi. I to nie wszystko.

Nasiona chia pomagają diabetykom ustabilizować poziom glukozy we krwi, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Poprawiają metabolizm i przyśpieszają wzrost mięśni. To rodzaj pożywienia bogatego w substancje odżywcze, które nie jest kaloryczne. Mogą być zatem używane w celu zmniejszenia wagi ciała oraz w celu jego utrzymania.

Nasiona chia zwiększają także wydatek energetyczny organizmu. Energia, którą nam dają pozwala na wypełnianie naszych codziennych zadań bez uczucia zmęczenia oraz stresu.

Co by nie mówić, jedno jest pewne – nasiona chia powinny na dobre zagościć w naszej diecie. A teraz czas na przepis. Jestem pewna, że pokochacie ten pudding i zastąpicie nim wszystkie inne desery, zwłaszcza te, które nie należą do najzdrowszych czy małokalorycznych.

pudding z nasion chiaSkładniki:

– 2 łyżki nasion chia

– 250ml mleka kokosowego

– 2 łyżki wiórek kokosowych

– miód do smaku (według uznania)

– owoce: truskawki, borówki, maliny (do wyboru lub wszystkie naraz)

Sposób przygotowania:

Chia wsypujemy do szklanego słoiczka lub miseczki. Zalewamy je mlekiem kokosowym. Dodajemy wiórki kokosowe, miód i całość dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, deser dekorujemy świeżymi owocami i… zajadamy! Smacznego 🙂

Tagi , , , , , , .Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.